Читај ми

ПОБОЉШАЊЕ ИНВЕСТИЦИОНЕ КЛИМЕ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са члановима Привредног савета Новог Сада на штанду Града у оквиру сајамске манифестације „Инвестекспо“, са којима је разговарао о инвестиционим пројектима и потенцијалима везаним за развој привреде. Инвестиционе потенцијале Града Новог Сада на сајму инвестиција заједнички представљају ЈП „Завод за изградњу града“ којe је задуженo за управљање грађевинским земљиштем и Канцеларија за локални економски развој која врши промоцију инвестиционих потенцијала Града.

- Ми смо уложили велике напоре да Нови Сад покренемо са мртве тачке и да максимално побољшамо затечено стање, а сада смо сведоци тога да се води далеко озбиљнија политика у вези са довођењем инвестиција у наш град. Свеприсутно је и неговање добре сарадње са постојећим инвеститорима, а истовремено Град улаже у инфраструктурне пројекте као што су четврта деоница Булевара Европе од Руменачког пута до аутопута Е-75, продужетак улице Бате Бркића, изградња канализације за сва домаћинства, послови везани за изградњу новог друмско-железничког моста преко Дунава, улазни правац у Нови Сад на траси Сентандрејског пута и још много тога. Овде се промовишу и слободне локације у власништву Града спремне за продају - радне зоне Север I и Север II, али и друге слободне локације. Поред тога, Град интензивно ради на развоју радне зоне Римски Шанчеви, где је започета изградња пословно-индустријско-занатског центра са производним халама и магацинским просторима. У завршној фази је и Главни пројекат за изградњу мултифункционалне хале од 5.000 м2 на Римским шанчевима, која ће бити директна подршка постојећим малим и средњим предузећима са једне и почетницима у бизнису са друге стране, пошто ће моћи да под бенефицираним условима закупе простор и покрену сопствено пословање. Поред инвестиције италијанске компаније која планира пословање на Римским Шанчевима, затим почетка градње фабрике у Будисави која ће упослити више десетина радника, потписаног уговора са аустријском компанијом, преговорима са кинеским привредницима из приватних компанија, можемо рећи да су у току и преговори са компанијом Лидл која је већ купила неколико локација у граду - рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да је сада евидентно да се инвестициона клима у Новом Саду значајно променила на боље.

Ове године Град Нови Сад на сајму представља слободне локације у власништву Града спремне за продају и са тим у вези нове подстицаје који се нуде инвеститорима. Наиме, на иницијативу Града Новог Сада у сарадњи са републичким институцијама, утицано је на законску регулативу и путем допуне Уредбе о условима и начину под којима локална самоуправа може да отуђи или да у закуп грађевинско земљиште по цени, мањој од тржишне цене, Новом Саду је обезбеђен конкурентан положај на тржишту, а инвеститорима омогућено да добију земљиште под једнако повољним условима, као и у другим градовима. Такође, Одлуком о мерилима за обрачун висине накнаде за уређење грађевинског земљишта, предвиђена су значајна умањења накнаде за уређење грађевинског земљишта за улагања у производном и сектору информационо-комуникационих технологија које могу бити предмет међународне трговине - до 90% умањења накнаде за улагање преко 1.000.000 евра и запошљавање више од 50 лица и 50% умањење накнаде за уплату накнаде у целости.

Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) доделили су Граду Новом Саду прву награду за најбољи сајамски наступ на Међународном сајму инвестиција „Инвестекспо 2013“.

Нови Сад, 30. октобар 2013. године