Читај ми

ОТВАРАЊЕ БРИТАНСКЕ ''ПопАп'' АМБАСАДЕ У НОВОМ САДУ 1. ЈУЛА

Четвртак, 1. јул 2021. године
15.00 часова
Културна станица ''Свилара''
Улица Ђорђа Рајковића бр. 6б

Британска амбасадорка у Србији Шан Маклеод и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић отвориће у Културној станици ''Свилара'' у Новом Саду, трећу Британску ''ПопАп'' (покретну) амбасаду. Током два дана програма ПопАп амбасаде биће реализовано више активности којима Британска амбасада жели да приближи свој рад грађанима Новог Сада.

Фокус програма ће истовремено бити на пројектима које Британска амбасада реализује уз подршку партнерских институција, организација и појединаца из Новог Сада, као и на њиховом значају за укупне британско-српске односе. Програм ће тематски бити посвећен културним везама између Србије и Уједињеног Краљевства, те заштити животне средине, будући да ће УК (град Глазгов) у новембру бити домаћин глобалне конференције УН о климатским променама - ЦОП26.

Планиране активности укључују промоцију програма стипендија Чивнинг за постдипломске студије на британским универзитетима, радионицу о баштованству у урбаним условима, приказивање филма Сер Дејвида Атенбороа о климатским променама, изложбе ''УК Утицаји'' (у сарадњи са СКЦ Нови Сад) и ''Британци у Другом светском рату у Југославији'' (у сарадњи са Архивом града Новог Сада), посету Ковиљско-петроварадинском риту, манастиру Ковиљ итд.

Концепт ''ПопУп'' амбасаде је 2016. године осмислио и покренуо један швајцарски амбасадор, у циљу директнијег контакта са грађанима државе у којој је службовао, као и грађења нове врсте билатералних односа између држава. Од тада дипломате широм света даље развијају тај концепт, како би подстакли квалитетнију и отворенију комуникацију и нове формате рада у дипломатији. Британска амбасада је своје претходне ПопАп амбасаде организовала у Нишу и Ваљеву.

Нови Сад, 30. јун 2021. године