Читај ми

ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА У ЗНАК ЗАХВАЛНОСТИ ПРЕМА КАЋКИМ ШВАБАМА

На кући, која је некада била власништво каћког Швабе Франца Шена, грађани Каћа и Центар за развој Шајкашке поставили су спомен плочу у знак захвалности према каћким Швабама, који су у злогласној Шајкашко-новосадској рацији заштитили своје комшије од суровог погрома, планираног од стране окупаторске власти. 

Спомен плочу је открила чланица Градског већа за културу Миланка Бркић која је том приликом истакла да су изузетно ретки слични моменти у историји Другог светског рата, будући да је моћ тоталитарних политичких система била толико велика, да је свака идеја отпора према насиљу и нехуманости била осуђена у напред на пропаст.

- Ипак, тог хладног јануара 1942. године, група каћких Шваба успела је да искористи свој ауторитет и спречи нестанак десетине српских породица у Каћу. Важно је рећи, на овом месту да се најплоднији и најпрожимајући утицаји између немачког и српског народа збио управо у Шајкашкој у XVIII и XIX веку- изјавила је Миланка Бркић и додала – Срби су у комунистичкој Југославији пристали да забораве зло које су им починиле комшије, али ми данас, негујући културу памћења, желимо јасно да кажемо да Срби памте своје доброчинитеље, и да памтимо Диану Будисављевић, Арчибалда Рајса, Елизабер Рос и све оне који су у безумном 20. веку спашавали српске животе.

Мађарске окупаторске снаге, у жељи да изврше промену демографске равнотеже у Шајкашкој, у јануару 1942. године,  започеле су  организовано убијање недужних цивила у Жабљу, Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Локу, Мошорину, Вилову, Гардиновцима, Тителу и Старом Бечеју. У моменту када је војска стигла и у Каћ, група локалних Немаца успела је да искористи свој ауторитет и издејствује забрану спровођења рације у овом месту. Захваљујући том потезу спашени су животи више стотина људи. То је један од ректих момената у историји Другог светског рата када су суграђани успели да надјачају ауторитет тоталитарних режима и остваре хумано и цивилизацијско дело. За становнике Каћа, поред израза захвалности, ова спомен плоча представља и важан споменик људскости, хришћанске самилости и искреног пријатељства између немачког и српског народа.

Нови Сад, 3. новембар 2013. године