Читај ми

ОСАМ ИЗУЗЕТНИХ ПРОГРАМА НА ПРЕДСТОЈЕЋЕМ 41. НОМУСУ

41. Међународни фестивал уметничке музике Новосадске музичке свечаности – Номус 2021, биће одржан од 21. до 28. октобра, под слоганом „Миграције“. На сценама Синагоге и Српског народног позоришта, реномирани солисти и ансамбли из Италије, Шпаније, Русије, Јерменије, Велике Британије, Аустрије и Србије извешће осам изузетних програма. Како је речно на конференцији за новинаре, на свечаном отварању наступиће Војвођански симфонијски оркестар, са маестром Александром Марковићем и са чувеним виолинистом Романом Симовићем, а на сцени ће бити 90 музичара. Члан Градског већа за културу Далибор Рожић истакао је да је Номус један од најважнијих програма у култури Новог Сада који годинама успева да окупи врхунске уметнике из целог света и представи оно што је најбоље и најактуелније у уметничкој музици.

- Програм Номуса је резултат промишљања и преданог рада људи који музици прилазе на озбиљан и свеобухватан начин. Увек нас изненаде нечим новим и другачијим, концертима који излазе из оквира главне теме, а који имају неопходан квалитет, тако да овај Фестивал има и едукативну улогу. О димензији изузетно квлитетног програма сведочи и то што ће овога пута миграције као друштвени феномен бити осветљене из аспекта музике. Коцепт Номуса је вишеслојан и то је његова додата вредност. Биће право задовољство слушати музику непревазиђеног великана Волфганга Амадеуса Моцарта, која ће бити заступљена поводом обележавања 230 година од његове смрти – истакао је Рожић. У име Фестивала, новинарима су се обратили уметничка директорица Марија Адамов, главни и одговорни уредник Милан Радуловић и програмска сарадница Миа Дорошки Антонић.

- У предвечерје официјелног отварања Новог Сада као Европске престонице културе, на челу номусовске колоне остају, као што су увек и били, врхунски домаћи уметници свих генерација, солисти и чланови камерних ансамбала и оркестара, од оних одавно етаблираних у међународним окивирима, до оних најмлађих нада са потврђеном будућношћу. У широкој програмској лепези биће заступљена симфонијска камерна музика, атрактивни музичко сценски наступ Фламенко балета из Барселоне, али и концерт ансамбла ''Соквадро Италијано'' који повезује медитернаске традиције и популарније ноте. Такође, руски виолиниста, диригент и тенор Дмитриј Синковски, са међународним ансамблом ''Ла Воче Струментале'' извешће раритетан програм барокне музике. Упркос Корони, Номус 2021, неће бити лошији од издања која су одржана у срећнијим околностима – нагласила је Марија Адамов.

Према речима одговорног уредника Милана Радуловића, Номус ће затворити величанствени концерт хора и симфонијског оркестра Радио телевизије Србије, а тај, као и концерт који отвара овогодишњи Номус и Барселона фламенко балет, су распродати.

- Верујем да ће публика бити задовољна и да ће гости доћи и отићи здрави из Новог Сада – рекао је Радуловић.

Нови Сад, 14. октобар 2021. године