Читај ми

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПОЗОРИШНА МУЗИКА“

 

Члан Градског већа за образовање Радомир Дабетић присуствовао је промоцији књиге  „Позоришна музика“ аутора Јадранке и Светозара Радујка у Свечаној сали Градске куће. Kњига „Позоришна музика“ у издању Позоришног музеја Војводине говори о почецима позоришне музике код Срба на сцени Српског народног позоришта од 1861. до 1914. године са посебним освртом на допринос најзначајнијег новосадског композитора с почетка 20. века Исидора Бајића.

- Ова књига заслужује да буде представљена у Градској кући јер говори о граду Новом Саду у којем је смештена историја Српског народног позоришта, најстаријег професионалног позоришта код нас. Она нам не дозвољава да један значајни део прошлости Новог Сада и историје музике падне у заборав - рекао је Радомир Дабетић.

Директор Позоришног музеја Војводине Зоран Максимовића рекао је да је ова књига сведочанство о Новом Саду као средини која је изнедрила и однеговала  позоришну музику, и да ће бити више него корисна и занимљива стручној музичкој јавности и љубитељима музичко-сценске уметности.

У уметничком делу програма наступили су пијанисткиња Нина Аранђеловић,  сопран Марта Балаж и виолиниста Флоријан Балаж који су том приликом извели песме које су биле популарне у позоришним комадима с певањем.

Нови Сад, 3. април 2014. године