Читај ми

ОДРЖАНА ЦЕНТРАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА СЛОВАЧКИХ НАРОДНИХ СВЕЧАНОСТИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је централној манифестацији Словачких народних свечаности под називом ''100 година са народом, у народу, за народ''. Манифестација је одржана у Словачком војвођанском позоришту, уз присуство званичника Републике Србије и Републике Словачке. Присутнима су се обратили председник Општине Бачки Петровац Срђан Симић, председница Националног савета словачке националне мањине
Љибушка Лакатош, председник Покрајинске владе Игор Мировић, премијер Словачке Петер Пелегрини и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- У име Града Новог Сада честитам велики јубилеј, 100 година Словачких народних свечаности, које и данас окупљају Словаке, чувају њихов идентитет и негују њихову културу. Из те манифестације произашла је и Матица словачка, формиране су Гимназија и Учитељска школа, и на то смо сви поносни јер то је део Војводине и Србије. Ова манифестација издржала је све изазове времена, а два народа имају чврсте везе кроз векове, чему су допринели многи великани попут Доситеја Обрадовића, Светозара Милетића, радећи на зближавању Срба и Словака. Захваљујем се Словачкој Републици на томе што су српску заједницу, која није бројна, прогласили националном мањином. Нека живи српско - словачко братство, а без Словака, Војводина не би била то што јесте – истакао је Милош Вучевић.

Према речима премијера Словачке Петера Пелегринија, Словачке народне свечаности представљају прославу словачког идентитета.

- Ова манифестација приказује живот Словака у Србији, и виталност те заједнице. Словаци чувају своју културу и традицију, језик и писмо, остајући при томе лојални грађани Србије – нагласио је премијер Словачке Републике и рекао да су односи Србије и Словачке на изузетно високом нивоу, захваливши се на томе што је Словацима омогућено да негују своју културу.

Словачке народне свечаности почеле су у недељу 4. августа у Бачком Петровцу отварањем изложбе ''Из ризнице нашег словачког стваралаштва'' и изложбе ''Стогодишњице'', након чега су представљене и уметничке фотографије Игора Бовдиша ''Петровац у фокусу'', а трајаће до недеље 11. августа, на више локација.
За суботу су планирани фудбалски турнир, свечана Скупштина Матице Словачке, те показне вежбе добровољачких друштава. Биће отворен и „Вашар уметности”, а посетиоци ће моћи да пробају и зечји паприкаш на продајној дегустацији. Куваће се свадбарски купус, а кулинари ће се надметати у кувању зечјег паприкаша. Срешће се словачки учитељи, као и здравствени радници, дефиле свих учесника заказан је за 19.45 часова, а потом следи гала концерт фолклорних група.

Свечана литургија у евангелистичкој цркви у Бачком Петровцу заказана је за 9.30 часова у недељу. Тога дана планирано је и такмичење риболоваца, те турнир у шаху, као и тениски турнир и фудбалска утакмица. Сусрет словачких новинара, бициклизам за децу, гала концерт дечијих фолклорних група, као и позоришна представа затвориће Словачке народне свечаности.

Нови Сад, 9. август 2019. године