Читај ми

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „БУДУЋНОСТ ГРАДИМО ЗАЈЕДНО“

Округли сто, на тему положаја националних мањина у Новом Саду, одржан је данас у Културном центру. Догађају под називом “Будућност градимо заједно” који организује Центар за националну политику присуствовали су представници албанске, мађарске, словачке, јеврејске, исламске заједнице, као и друштвени и верски аналитичари, а њих је том приликом поздравио заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац.

- Град препознаје значај догађаја који окупљају представнике различитих националних заједница и доприносе бољој међусобној комуникацији и разумевању. Увек смо отворени за сарадњу са свим националним заједницама. Заједно обележавамо празнике свих вероисповести, али и важне датуме у историји града. Поносимо се широким спектром различитих култура и подстичемо неговање различитости и очување идентитета свих народа који живе у Новом Саду. Наш град је увек био симбол мултикултуралности, место међусобног уважавања и толеранције и то су вредности на којима ћемо и даље инсистирати- изјавио је Игор Црнобарац.

Учесници округлог стола анализирали су положај националних мањина у Новом Саду, истичући позитивне примере развоја њихових заједница, побољшања статуса и инклузије, али и предлоге за унапређење политике мултикултуралности.

- Истраживања која смо спровели у претходном периду тицала су се личног статусног положаја лица припадника националних мањина, забране дискриминације, области културе и медија, слободе вероисповести, употребе језика и писма, образовања, заступљености припадника националних мањина у јавном сектору и економског положаја припадника мањинских заједница. Из свега утврђеног Нови Сад је идеалан пример савесног вођења политике мултикултуралности и толеранције и зато се први окрукли сто одржава баш овде- рекао је Михаило Јањић из Центра за националну политику.

Нови Сад, 9. децембар 2022. године