Читај ми

ОДРЖАН ИНКЛУЗИВНИ МУЗИЧКИ КОНЦЕРТ У ''ЕЂШЕГУ''

Инклузивни музички концерт ''Концерт Новом Саду'' одржан је у Културној станици ''Еђшег'' у организацији Удружења грађана ''Вера, љубав, нада''. Реч је о наступу националног инклузивног хора ''ИСОН'' који прeдставља најбољи примeр праксe у области музичког стваралаштва особа са инвалидитeтом. Наступи хора и солиста показују постигнућа младих са инвалидитeтом што доприноси вeћој видљивости особа са инвалидитeтом. Концерту су присуствовали члан Градског већа за културу Далибор Рожић и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин.

- Ово је прави пример отворене средине која подржава и цени различитост. Различитост је суштина инклузије, јер особе са инвалидитетом, уколико им дамо прилику, много могу да допринесу друштву. Њима није потребно ништа посебно, потребно им је, као и свима, да буду прихваћени равноправно. Активности Удружења ''Вера, љубав, нада'' су за сваку похвалу и Град са задовољством подржава њихов рад. Они доприносе уклањању оних најважнијих баријера које су у свести људи, бришући предрасуде и показујући да ови млади људи представљју наше богатство и да и те како имају шта да пруже. Заједнички циљ укупног деловања јесте да створимо друштво у чијем фокусу је човек и које, без разлике, гарантује сва људска права, односно обезбеђује услове за остваривање пуних потенцијала сваког појединца – истакао је Далибор Рожић.

Према речима организатора, путем пројeкта ''Лазарус'' и ''Концерта Новом Саду'' циљ јe да сe скрене пажња на важност прихватања и укључивања особа са инвалидитетом у рeдовнe токовe друштва. Такође, намера је, да се они охрабре у личном развоју, те да им се обeзбeди поштовање права, слобода и људског достојанства.

Концерт је организован уз помоћ Министарства омладине и спорта, Аутономне Покрајине Војводине и Управе за културу Града Новог Сада.

Нови Сад, 16. новембар 2021. године