Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН РОМА У НОВОМ САДУ

Шеф кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић присуствовао је програму којим је Удружење ромских студената обележило 8. април - Светски дан Рома.

- Веома ми је драго што су новосадски студенти, заједно са Удружењем ромских студената обележили овај значајан датум. Град Нови Сад је протеклих година пуно урадио како би унапредио положај становника ромских насеља у нашем граду, пре свега у области инфраструктуре и чистоће ових насеља, као и образовања ромске деце. Међутим, потребно је учинити још више и утицати на свест свих грађана, како би акутни проблеми са којима се суочавају припадници ромске популације били решени -  изјавио је Александар Петровић.

Председник Удружења ромских студената Ненад Владисављев објаснио је да програм које ово удружење реализује уз помоћ Града, Културног центра Новог Сада и седам различитих Савеза студената Универзитета у Новом Саду има за циљ да прикаже стваралаштво ромских студената, али и да укаже на незавидан положај Рома, од којих су многи и поред напора надлежних институција и даље угрожени.

Одлука да се 8. април обележава као Светски дан Рома донета је на првом светском конгресу Рома, одржаном у Лондону 1971. године. Тада је за ромску химну проглашена песма "Ђелем, ђелем", а установљена је застава са точком као централним симболом. Светски дан Рома је установљен да би се указало на тежак положај Рома и да би се државе у којима они живе подстакле да обрате посебну пажњу на унапређење њиховог положаја.

Нови Сад, 8. април 2014. године