Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста на Јеврејском гробљу, а церемонију је организовала Јеврејска општина Нови Сад. Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, усвојеном 1. новембра 2005. године, 27. јануар проглашен је за Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Тог дана, 1945. године, јединице Црвене Армије ослободиле су највећи логор смрти у раздобљу Другог светског рата, Аушвиц – Биркенау у Пољској.

- Данашњи дан, када се сећамо жртава Холокауста није само дан када се одаје почаст брутално убијеним припадницима јеврејске националне заједнице, већ је и опомена да се тако трагичан злочин не догоди поново. Јеврејски народ је заједно са српским народом био страдални народ и зато ми са посебним пијететом одајемо почаст жртвама Холокауста, једног од најтрагичнијих догађаја у историји човечанства. Ти догађаји, као производ злочиначке политике која је трајала више година, морају бити опомена за садашње и будуће генерације. Не смемо остати неми на било коју појаву која може да наговести нељудски однос према неком другом, само зато што припада другом народу или иде у неку другу цркву. Цело човечанство мора адекватно и брзо реаговати на сваки појавни облик екстремизма, поучено врло болним искуствима у блиској историји - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Председник Јеврејске општине Нови Сад Горан Леви истакао је да је за време Холокауста страдало шест милиона Јевреја који су прво организовано одвођени у велике логоре у Европи, а потом брутално убијани.

- Највећи међу тим логорима био је Аушвиц, а коначно су сви заробљеници из њега пуштени на слободу 27. јануара 1945. године, те је с тога тај дан проглашен за Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Ми те догађаје не можемо и нећемо да заборавимо и стално на њих подсећамо, само зато да се то никада више не деси, ни у једној држави, ни на једном континенту- нагласио је Горан Леви.

У оквиру церемоније обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста на Јеврејском гробљу у Новом Саду прочитана је молитва на хебрејском језику за жртве фашистичког терора, а хор ЈОНС ''Хашира'' извео је ''Тужну песму''.

Нови Сад, 26. јануар 2017. године