Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНЕ ОДБРАНЕ

Заменик градоначелника Новог Сада мр Зоран Мандић присуствовао је свечаности поводом обележавања 24. децембра - Дана Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, који се обележава у знак сећања на дан када је на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног генералштаба војвода Радомир Путник донео Решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу, 1912. године. У то време Србија је била једна од 15 земаља у свету која је имала војно ваздухопловство и једна међу првих пет земаља у свету која је током опсаде Скадра 1913. године употребила ваздухоплове у борбеним дејствима.

- Данас када обележавамо 99. година од формирања прве Ваздухопловне команде, желим да се захвалим свим припадницима вида Ваздухопловства и противваздухопловне одбране што стручношћу, професионализмом и одговорним извршавањем задатака штите ваздушни простор Републике Србије и доприносе јачању мира и безбедности наше земље - изјавио је заменик градоначелника Новог Сада мр Зоран Мандић честитајући Дан вида.

У оквиру свечаног програма додељене су и награде најзаслужнијим припадницима дивизона, као и институцијама, привредним субјектима и појединцима из Града Новог Сада, који су пружили подршку реализацији задатака овог вода. У знак сећања на погинуле припаднике Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, положени су венци на спомен обележја.
Следеће године команда Ваздухопловства и противваздухопловне одбране обележава два значајна јубилеја: 100 година ваздухопловства и 50 година ракетних јединица за ПВД.
 

Нови Сад, 23. децембар 2011. године