Читај ми

НОВИ САД ПРОСЛАВИО 1. ФЕБРУАР

Поводом обележавања 1. фебруара Дана Града Новог Сада уприличена је Свечана акдемија у Српском народном позоришту у оквиру које је градоначелник Милош Вучевић уручио Фебруарску награду проф. др Ђорђу Петровићу.

- У последња три века, Нови Сад је био сведок, а понекад и учесник свих важнијих историјских дешавања на овим просторима. Међутим, највеће богатство овог града увек су били његови грађани. Тешко је и незахвалано набрајати  све појединцe који су својим радом повећали квалитет живота у нашем граду. Сви они су допринели да и после свих прохујалих векова  наш Нови Сад одише младошћу, свежином и виталношћу. У то име упућујем најискреније честитке овогодишњем добитнику Фебруарске нагарде проф. др Ђорђу Петровићу и захваљујем му се на труду да Нови Сад буде још боље место за живот - истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Захваливши се на важном признању које, како је оценио, носи и велику одговорност, проф. др Ђорђе Петровић рекао је да ће новчани део награде поклонити заједници „Земља живих“ за ресоцијализацију лечених зависника.

На Свечаној академији приказан је филм о животу проф. др Ђорђа Петровића, наступили су Културно уметничко друштво "Светозар Марковић", мултинструменталиста Слободан Тркуља и група "Гарави сокак".

Прослави 1. фебруара присуствовале су делегације Норича, Будве, Темишвара, Нижњег Новгорода, Бања Луке, Печуја, Крања, Фоче, Тивта, Лублина, Охрида, а Нови Сад је тим поводом посетио председник општине Штрбце као и бројни градоначелници и представници градова и општина Србије.

Свој допринос слављеничкој атмосфери дала су и јавна и јавно комунална предузећа у Новом Саду. За грађане Новог Сада рођене 1. фебруара градски и приградски превоз је био бесплатан, није се наплаћивао паркинг као ни коришћење клизалишта и базена на СПЕНС-у и клизалишта на Штранду. Поред осталих повластица и програма за грађане од стране градских предузећа, ЈКП "Водовод и канализација" бесплатно је чистило септичке јаме, ЈКП "Пут" је појачано радио на санацији ударних рупа на саобраћајницама широм града, а ЈКП "Тржница" је грађанима делила јабуке.

Нови Сад обележава Дан града у знак сећања на 1. фебруар 1748. године када је, указом аустроугарске царице Марије Терезије, добио статус слободног краљевског града.

Нови Сад, 1. фебруар 2013. године