Читај ми

НОВИ САД НА ПУТУ КА ЕВРОПСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ КУЛТУРЕ

На конференцији за новинаре одржаној у Градској кући, члан Градског већа за културу мр Андреј Бурсаћ, у присуству директора Стеријиног позорја др Миливоја Млађеновића, директора Позоришта младих, др Зорана Ђерића, уметничког директора Новосадског позоришта, Кате Ђармати, директора Историјског архива Града Новог Сада, Богољуба Савина, и директора Културног центра, Ласла Блашковића представио је резултате рада Градске управе za културу у периоду од 2008. до 2012. године.
На самом почетку излагања члан Градског већа за културу Андреј Бурсаћ истакао је да је у претходне четири године буџет Града Новог Сада за културу био на завидном нивоу и да је износио између 900 милиона и милијарду динара. У том периоду Град Нови Сад је преко Градске управе за културу и ЈП "Пословни простор" инвестирао 511.918.000,00 у институције културе. Као најзначајније инвестиције издвојене су реконструкција Културног центра Новог Сада и изградња нове зграде Историјског архива Града Новог Сада, површине 6000 м2 која ће бити трајно решење за смештај документационе културне баштине Новог Сада. Адаптацијом сала, опремањем и увођењем климатизације у Новосадско позориште и Позориште младих отклоњени су дугогодишњи технички недостаци, побољшани су услови рада и безбедност у овим позориштима. Такође, уређивањем алтернативних, функционалних простора као што су Кинеска четврт и бивша стрељана Еђшег, Град Нови Сад улаже у потенцијале који су веома значајни на путу ка Европској престоници културе.
У периоду од 2008. до 2012. године реализован је велики број културних програма. Као најзначајнији фестивали наведени су Cantat Novi Sad - Evropa cantat, инклузивна хорска радионица Hearts in Harmony -Evropa cantat, Balkan dance platform -Фестивал савременог плеса Нови плес, Међународно такмичење "Anton Eberst" и Светски конгрес међународног PEN-a - Free the word у оквиру ког је Нови Сад угостио најзвучнија имена светске књижевности.
Пројекти од значаја за културу града били су Центар на периферији - периферија у центру, који промовише доступност културе свима, East - West Европски џез оркестар - Дортмунд, Нови Сад, Ростов, Летња џез академија, Печуј - Европска престоница културе 2010, Културни водич - Билтен културне понуде, Светска конференција клавирских педагога, уметника и пијаниста, Viva Evropa, захваљујући ком су новосађани по први пут имали прилику да директно из Уметничког центра Краљице Софије у Валенсији прате пренос опера "Carmen" и "Tosca", затим Гете Институт - Тежиште 2011- Нови Сад, као и дани арапске, азербејџанске и португалске културе.
Нека од гостовања која су обележила поменути период су реализована у сарадњи са АП Војводином. Поменути су концерти Михаила Баришњикова и Ане Лагуна - "Три сола и дует", Руског државног симфонијског оркестра, Волтера Витмана, Кронос Квартета, затим фестивале Битеф у Новом Саду и Београдски фестивал игре у Новом Саду, као и путујућа изложба Art directors club New York.
Једна од најзначајнијих одлука Градске управе за културу је Одлука о уплати доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и доприноса за здравствено осигурање за лица која самостално обављају уметничку или другу делатност у области културе. Такође, Град Нови Сад је усвојио Агенду 21 за културу и иницијативу за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године што је довело до усвајања Стратегије културног развоја Града до 2020 године, нацрта пројекта Европске престонице културе и израде концепта програмских активности VisioNS 2020.

Нови Сад, 12. април 2012. године