Читај ми

НОВИ САД ДОБИО НАЈСАВРЕМЕНИЈИ ОБЈЕКАТ ЗА ЧУВАЊЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишао је нову зграду Архива Града Новог Сада. Тај објекат сагађен је на парцели 8550/16, К.О. Нови Сад I, а спратност је: приземље и три спрата (П+3) и подрум, приземље и четири спрата (По+П+4). Корисна површина износи 7856,45 м2 и поред 15 депоа има и све друге пратеће садржаје за несметано функционисање. Обезбеђени су одлични услови за савремен начин чувања и презентације архивске грађе, па у објекту постоје сале за истраживаче, библиотека, изложбена сала, конференцијска сала, просторије за обраду папира и слично. Нова зграда Архива је 1. априла 2016. године предата Историјском архиву Града Новог Сада на коришћење и објекат је од тада у употреби.

- Ово је без сумње најбољи објекат за чување архивске грађе у овом делу Европе. То је место од непроцењивог значаја где ће бити чувано све оно што је чинило и чини овај град, овај округ. Овде ће бити похрањен наш културно-историјски ДНК и поносан сам што је Град Нови Сад, то јест што су грађани Новог Сада који су најзаслужнији за буџетска средства, омогућили да изградимо овај велелепни објекат. Обезбедили смо чување архивске грађе за наредних 50 година, под најбезбеднијим и најбољим условима, и то је показатељ како се Нови Сад односи према историји и свом идентитету. Чувамо документе који доказују како се развијао, али и указују на то како ће се тек развијати наш лепи Нови Сад. Баш на Подбари, једном од најстаријих делова града, смештена је нова зграда Архива која је на понос свима – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев захвалио се градоначелнику на огромној подршци приликом завршетка изградње објекта, јер, како је рекао, после неколико деценија чекања, решено је стратешко питање културе од изузетног значаја.

- Историјски архив основан је 21. маја 1954. године, свој животни пут започео је као подстанар у згради где је данас Градска кућа, и то са једним запосленим, а ево после шездестак година добио је најсавременију зграду за чување архивске грађе. До пресељења, располагали смо са 1138 м2 простора, а данас имамо депое површине 3300 м2, који су опремљени савременим системом за складиштење архивске грађе, али и изузетним системом противпожарне заштите, што ће омогућити да се историјски подаци из давно прохујалих времена чувају сигурно. Реч је о архивској грађи Новог Сада и још осам општина, а само Нови Сад је финансирао овај цео пројекат, чиме је доказао да није олако добио ласкави епитет Српске Атине - истакао је Ђурђев и додао да је тако одговоран однос према архивској грађи, још један доказ да Нови Сад заслужује статус Европске престонице културе.

Како се могло чути током обиласка Архива, тренутно је на чувању 7,6 km архивске грађе, а моћи ће да буде смештено још преко 20 km грађе. У холу Архива постављена је и изложба фотографија о изградњи новог објекта, који ће такође бити својеврстан центар културе на корист свих грађана Новог Сада.

Нови Сад, 14. април 2016. године