Читај ми

ОПЕРА ТОСКА 13. ЈУНА НА ТРГУ СЛОБОДЕ

Члан Градског већа за културу мр Андреј Бурсаћ и секретар Музичке омладине Новог Сада Милан Радуловић најавили су на данашњој конференцији за новинаре приказивање најчувенијег остварења музичке сцене оперу "ТОСКА", Ђакома Пучинија, 13. јуна 2011. године на Тргу слободе.

- После успешног учешћа Новог Сада у пројекту "VIVA EUROPA 2010", када је на Тргу слободе реализован пренос опере Кармен Жоржа Бизеа, уживо из Уметничког центра краљице Софије у Валенсији, наши суграђани ће поново моћи да уживају у врхунској интерпретацији највећих звезда данашње оперске сцене - истакао је члан већа за културу мр Андреј Бурсаћ

Догађај под називом "VIVA EUROPA", 13.јун 2011. године, део је европске године волонтерства и одвија се под патронатом Вивијан Рединг, потпредседнице Европске комисије за правду, основна права и држављанство. Пренос опере ТОСКА Ђакома Пучинија из Уметничког центра краљице Софије у Валенсији, емитоваће се на великим платнима на јавним местима у преко 20 градова у Бугарској, Грчкој, Кипру, Холандији, Литванији, Мађарској и Србији.

- У овом пројекту учествују неке од највећих оперских звезда данашњице, Оксана Дика, Хорхе де Леон и Брајан Терфл, као и Хор Регионалне Владе Валенсије и Оркестар општине Валенсија. О каквом пројекту је реч говори чињеница да опером диригује славни Зубин Мехта - рекао је секретар Музичке омладине Новог сада Милан Радуловић и додао да ће на Тргу слободе тог дана бити обезбеђено 1000 места за седење.

Опера ТОСКА се сматра једним од најбољих и најрепрезентативнијих остварења италијанског веризма и то пре свега због снажног драмског интезитета и великог броја најлепших оперских арија, а као кључне речи за њу издвајају се : интрига, насиље и страст.

Нови Сад, 8. јун 2011. године