Читај ми

РЕАКЦИЈА НА НАЈАВЉЕНИ ПРОТЕСТ 4 УДРУЖЕЊА КООРДИНАЦИОНОГ ОДБОРА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Поводом најављеног протеста удружења параплегичара, дистрофичара, оболелих од мултипле склерозе и Удружења грађана Сунце окупљених у Координациони одбор Града у Градској кући одржана је конференција за новинаре на којој су о актуелној ситуацији говориле чланица Градског већа за социјалну и дечју заштиту проф. др Сања Стојановић, потпредседница Скупштине града и чланица Комисије за доделу средстава за посебне облике социјалне заштите Марија Вребалов и Милица Мима Ружичић-Новковић председница Центра живети усправно. Том приликом проф. др Сања Стојановић нагласила је да је ресор социјалне заштите у Новом Саду у потпуности отворен за грађане и да се у те сврхе издваја много више новца него у другим срединама.

- Након што смо сазнали да ће поменута удружења своје незадовољство изразити путем протеста одмах смо сазвали ванредну седницу Одбора за бригу о особама са инвалидитетом Града Новог Сада. Према извештају Комисије о спроведеном Јавном конкурсу за доделу средстава из буџета Града Новог Сада за реализацију програма којима се обезбеђују посебни облици социјалне заштите, удружењима грађана која су укључена у ово координационо тело одобрена су средства у укупном износу од 11.070.000,00 динара што представља четвртину укупних средстава Управе за социјалну и дечију заштиту за те намене. Осим тога, одобрена су и средства за трошкове превоза комбијем Удружењу грађана „Сунце“, у износу од 1.000.000,00 динара, као и 780 000 динара Удружењу за оболеле од мултиплесклерозе Мултис – истакла је проф. др Сања Стојановић. Она је такође објаснила да друга два удружења нису добила средства за трошкове коришћења комби возила јер на Јавни конкурс нису аплицирали са програмима коришћења комби возила који им је Град обезбедио, него су средства тражили у оквиру пројеката који нису одобрени.

- Имајући у виду да су поменута удружења остала без финансијских средстава за трошкове превоза, Градска управа одмах је почела припрему новог Јавног конкурса, на који ова два удружења могу конкурисати са адекватним програмом превоза својих чланова, о чему су исти одмах и обавештени, и заиста се надам да ће они искористити то право – рекла је Стојановићева.

Марија Вребалов нагласила је да захтев 4 удружења за финансирањем климатског опоравка и рехабилитације није оправдан јер чланови поменутих удружења имају могућност бањског лечења преко Републичког фонда за здравство и оштро одбацила критике поменутих удружења које су објављиване у медијима да се средства додељују у односу на политичку припадност чланова удружења.

- Ја сам на позицији потпредседнице Скупштине града као нестраначко лице, и мислим да то све говори. Питање политичког опредељења чланова удружења никада није било тема, а већина чланова градских тела која воде бригу о особама са инвалидитетом не припадају ни једној партији- рекла је Марија Вребалов.

Према речима Милице Миме Ружичић-Новковић Град је у последњих неколико година направио приличан искорак на пољу унапређења положаја грађана са инвалидитетом.

- Формиран је Одбор за бригу о особама са инвалидитетом при Кабинету Градоначелника и Савет за особе са посебним потребама Скупштине Града Новог Сада, чиме је обезбеђена партиципаторност организација особа са инвалидитетом у доношењу одлука које утичу на наш живот и друштвени положај. Тим за приступачност при Одбору почео је рад на изради Стратегије приступачности града, што сматрамо полазном основом у стварању приступачног окружења гледано дугорочно. Имајући у виду нови закон о социјалној заштити и могућности које он пружа за дугорочно унапређење квалитета постојећих и покретање служби подршке које не постоје у заједници, сматрамо да ће организовање протеста са најављеним разлозима у овом тренутку само допринети међусобним неспоразумима, неповерењу и отпору за промене и за поступање у складу са социјалним приступом инвалидности, на шта нас обавезују Међународна конвенција о правима особа са инвалидитетoм и новоусвојени закони, засновани на њеном тексту – закључила је председница Центра живети усправно.

Нови Сад, 8. јун 2011. године