Читај ми

НОВОМ САДУ ОДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА Е-УПРАВУ

Уговор између Града Новог Сада и Европске делегације за реализацију пројекта Е - управе потписан је данас. Град Нови Сад је и у другом позиву који је расписала Европска делегација из програма Exchange 3 који спроводи СКГО, обезбедио финансијску подршку за пројекат чија је вредност око 20.000.000 динара. Информационо - комуникационе технологије за локалну самоуправу представљу шансу да се приближи грађанима и да увећа квалитет својих услуга, да повећа ефикасност и смањи трошкове у јавном сектору, стимулише увођење нових и побољшање постојећих сервиса.

Циљ пројекта је да се дефинишу и реализују неопходни предуслови за успостављање Е-управе, утврде и креирају приоритетне електронске услуге и исте ставе на располагање грађанима и правним лицима кроз портал и шалтер за пријем електронске документације. Реализација пројекта траје 15 месеци и подељен је у три семестра. Активности у првом семестру усмерене су на анализу и унапређење пословних процеса у градској управи, на спровођење истраживања на великом узорку грађана и правних лица да би се утврдило шта они очекују од Е-управе, и да би се дефинисале приоритетне електронске услуге које ће бити спроведене током овог пројекта. Други и трећи семестар намењени су за креирање и имплементацију електронских услуга, развој веб портала који ће бити језгро Е-управе и саставни део званичне веб странице Града, као и развој и имплементација шалтера за пријем електронске документације.

Партнери Града Новог Сада у овом пројекту су ЈКП Информатика Нови Сад као предузеће одговорно за спровођење потребних активности у стручном смислу и град Ниш као пример добре праксе.Увођењем Е-управе биће омогућено свим корисницима да послове пред органима локалне самоуправе завршавају једноставније, брже и јефтиније, односно да одређене услуге користе посредством интернета.

Подсећамо, у претходном позиву овог програма, Новом Саду је одобрен и пројекат Израда веб портала са ГИС-ом за инвеститоре, вредности око 30.000.0000 динара, а његова реализација је у току.

Нови Сад, 25. март 2011. године