Читај ми

ДАН СЕЋАЊА НА ПОГИНУЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић, председник Скупштине Града Новог Сада Александар Јовановић, представници Војске Србије и резервне војне старешине града Новог Сада одали су почаст погинулим припадницима гарнизона Нови Сад и положили венце на спомен обележје у касарни „Југовићево“ поводом обележавања 24. марта - Дана сећања на погинуле у НАТО бомбардовању.

- За време бомбардовања које је почело на данашњи дан 1999. године наша земља претрпела је велика материјална разарања, али најстрашнија је чињеница да је тада животе изгубило хиљадe недужних људи. У Новом Саду порушена су три моста, уништени су путеви, школе, касарна, а рафинерија је била константна мета напада. Међутим свака штета је надокнадива, све што је срушено може да се поново сагради, али људе не можемо вратити. Никада не смемо заборавити на недужне жртве, а сећање на њих треба да нас опомиње на то да морамо водити политику мира и отвореног дијалога промовишући и уважавајући највише хуманистичке вредности - рекао је градоначелник Игор Павличић.

Дан сећања на погинуле у НАТО бомбардовању које је почело 24. марта 1999. године, обележава се данас широм Србије одавањем поште и полагањем венаца на спомен обележја. Нови Сад је град који је пре 12 година од НАТО пројектила различите разорне снаге, претрпео најобимнија и по последицама најтежа разарања инфраструктуре на подручју бивше СР Југославије, а до сада је обновљен или поново изграђен највећи део тих објеката.

Нови Сад, 24. март 2011. године