Читај ми

НЕДЕЉА ЗДРАВИХ ЗУБА

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ присуствовао је конференцији за новинаре поводом обележавања традиционалне здравствено - промотивне кампање "Недеља здравих зуба", коју 23. годину за редом организује Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Клиником за стоматологију Нови Сад,  Домом здравља „Нови Сад“, Институтом за јавно здравље Војводине, Клубом студената стоматологије и Предшколском установом „Радосно детињство“.   Активности кампање "Недеља здравих зуба" су намењене првенствено деци предшколског узраста и нижих разреда основих школа како би они од најранијег детињства усвојили позитивне навике на унапређењу и очувању здравља.

- Градска управа за здравство сваке године подржава "Недељу здравих зуба". Сматрамо да су акције у оквиру ове кампање од изузетног значаја и због тога смо одлучили да их спроводимо целе године, како би децу предшколског узраста научили и привикли на посете стоматологу и на редовне превентивне прегледе - изјавио је члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљи додао да посебну пажњу треба посветити бебама, које већ после првог педијатријског прегледа треба да одаберу и посете стоматолога.

У оквиру кампање чији је мото "Здраву храну изабери па зубе опери"биће организован низ активности едукативног карактера. Плакат посвећен "Недељи здравих зуба" биће подељен свим објектима Предшколске установе "Радосно детињство" и основним школама са територије Новог Сада. Клуб студената стоматологије извешће позоришну представу за децу и организовати креативне радионице, где ће учествовати и зубари Службе стоматолошке здравствене заштите Дома здравља „Нови Сад“  који ће у овом периоду интензивирати редовне посете вртићима и нижим разредима основних школа.

Према речима Оље Нићифоровић из Института за јавно здравље Војводине, који прикупља статистичке показатеље, индекс КЕП, који показује укупан број кариозних екстрахованих и пломбираних зуба код деце од 12 година показује известан пад и тај напредак је резултат оваквих акција са којима се мора наставити коко би се побољшале хигијенске навике становништва.Институт за јавно здравље Војводине је припремио креативне радионице намењене едукаторима, просветним радницима за рад са ученицима нижих разреда основних школа на тему здравља уста и зуба. У сарадњи са студентима Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду и ученицима Средње медицинске школе „7. април“ Нови Сад биће организовано извођење креативних радионица у основним школама.

Нови Сад, 23. март 2012. године