Читај ми

НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић заједно са Владиком Сремским Василијем обишао је завршне радове на храму Свете Петке у Петроварадину која се налази на углу Прерадовићеве и Рељковићеве улице у Петроварадину. Овај верски објекат саграђен је од дрвета као привремени храм почетком 2004. године, а на истом месту је у току изградња сталне богомоље од чврстог материјала. Завршни радови су су започети у октобру 2011. године, а предвиђено је да буду завршени до 1. априла 2012. године.

- Задовољство ми је што се радови на храму Свете Петке у Петроварадину приводе крају, а извођењем интензивних радова он се свакодневно гради и завршава. Велику захвалност дугујемо држави Азербејџан, која је уз благослов Владике Сремског Василија обезбедила новац, а храм ће ускоро бити завршен и свечано отворен. План је и да се уреди цео простор око цркве који представаља централни део Петроварадина и то ће бити једно од најважнијих места окупљања становника овог дела града. На нама је само да завршимо радове и омогућимо да све прође као што је и предвиђено - изјавио је градоначелник Новог Сада Игор Павличић и захвалио се Црквеном одбору и осталима који су учествовали у томе да Нови Сад добије леп храм који ће бити понос града.

Владика се захвалио свима који су допринели да се овај храм на сремској страни града ревитализује и рекао да је задовољан динамиком радова који ће највероватније бити изведени и пре уговореног рока.

Привремени храм Свете Петке у Петроварадину је изграђен на раскрсници Рељковићеве и Прерадовићеве улице крајем 2003. и почетком 2004. године. До сада је постављено 2100 м2 скеле на фасади, око купола и звоника објекта, извршено је малтерисање звоника са унутрашње стране и малтерисање дела брода цркве. На главној куполи су постављени ременати и урађено је дашчање, а у току је постављање бакарног лима, док је на звоницима почело постављање ремената.

Нови Сад, 18. новембар 2011. године