Читај ми

МИНИСТАРКА КУЛТУРЕ СЛОВАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је министарку културе Словачке Републике Љубицу Лашакову и том приликом пожелео јој срдачну добродошлицу у Нови Сад. На састанку у Градској кући разговарало се о модалитетима за успостављање интензивније сарадње на пољу културе, а посебно у оквиру пројекта Нови Сад Европска престоница културе 2021.

Градоначелник је оценио да је словачка заједница у Новом Саду и Војводини веома активна и да умногоме доприноси друштвено-културном животу, те да постоји добра основа за даље јачање односа. Саговорници су се сложили да пројекат НС ЕПК 2021 нуди велики простор за иновације на пољу културе, као и за умрежавање установа културе из различитих земаља, што само може утицати на стварање нових позитивних вредности.

Културна размена и међународна сарадња на пољу културе утичу на боље међусобно упознавање, те на стварање хармоничних односа, а култура постаје све битинија и за економски развој, речено је приликом сусрета званичника.

Градоначелник Вучевић ја нагласио да је град препознао потенцијал културе и младих као активних чинилаца промена, те да је пионирски започео реализацију важне инфраструктурне инвестиције, односно претварање запуштеног индустријског простора у Омладински креативни полис, а у циљу да се обезбеде услови за развој креативне и културне индустрије.Са том намером у граду су отворене већ три културне станице које такође подстичу и грађнски активизам.

 

Нови Сад, 22. фебруар 2019. године