Čitaj mi

ZAVRŠENA PRVA FAZA UREĐENJA GRADSКOG JEZGRA

Prva faza uređenja gradskog jezgra Novog Sada obuhvatila je Pozorišni trg, Uspensku ulicu i deo prolaza između Srpskog narodnog pozorišta i TC „Apolo“. Кako je rekao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, radovi su trajali 290 dana, a koštali su 400 miliona dinara. Prostor trga popločan je granitnim pločama, a prema Uspenskoj ulici smeštena je ambijentalna celina sa plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i žardinjerama sa ukrasnim žbunjem. Poseban pečat daje „Memorijalna traka“ koja predstavlja uspomenu na nekadašnju malu Jevrejsku ulicu, koja je tu postojala do sedamdesetih godina prošlog veka. Traka je izrađena od korten čelika, a ka Bulevaru Mihajla Pupina uzdiže se u vidu informativnog stuba.

- Novi Sad je posle više decenija dobio ovako uređeno gradsko jezgro, a tako želimo da izgleda ceo centar grada. Uređenje gradskog jezgra je deo jedinstvenog projekta koji je prošao međunarodni arhitektonski konkurs. Prostor je kompletno renoviran, a korišćeni su najkvalitetniji materijali. Nikada nismo imali ovakve granitne ploče koje su testirane na sve vremenske uslove. Ponosan sam što smo sredili i portu Uspenske crkve posle mnogo godina, a najviše mi se dopada ''Memorijalna traka'', putem koje može da se nauči o razvoju Novog Sada. Postavljena su najmodernija autobuska stajališta sa ''tač skrinovima'', a zasađeno je 25 novih stabala, pa je sada jedna trećina prostora pod zelenim površinama. Imamo sada i najmoderniju rasvetu, a na lampama je grb našeg grada. Čestitam Novosađanima što će Evropska prestonica kulture 2022. godine imati ovako uređeno gradsko jezgro. Drago mi je što su u ovom velikom poslu bile angažovane domaće firme, domaći stručnjaci, a korišćen je i domaći kamen. Pred nama je uređenje Trga slobode, dela Njagoševe ulice, Кralja Aleksandra i Modene, međutim sledeće godine neće biti aktivnosti, da nemamo raskopane površine dok realizujemo aktivnosti EPК, ali nameravamo da te radove sinhronizujemo sa izgradnjom podzemne garaže u Ulici Modene – naglasio je gradonačelnik Vučević tokom obilaska užeg jezgra grada.

U okviru uređenja, potporni zidić oko pozorišta preoblikovan je u kontinualnu klupu obloženu plemenitim četinarskim drvetom – tikovinom, koju odlikuju dugovečnost i visoka otpornost na atmosferske uticaje, dok je uz trotoar do zelenog pojasa izgrađena dvosmerna biciklistička staza sa ugradnom podnom rasvetom. Na prostoru između SNP i „Apolo“ centra, kao centralni element zadržano je stablo platana oko kojeg je realizovano novo parterno uređenje i urbana oprema. Po uzoru na velike evropske gradove, postavljena je savremena telekomunikaciona oprema, a digitalna signalizacija podrazumeva totem sa interakativnom mapom grada, digitalnu tablu ispred SNP-a za objavljivanje repertoara pozorišta, uređaj sa LED ekranom koji prikazuje odbrojavanje dana do proglašenja Grada Novog Sada Evropskom prestonicom kulture i dva displeja u sklopu BUS stajališta koji sadrže podatke iz nadležnosti JGSP, tj. informacije o bus linijama, red vožnje, servisne informacije i dr.

Sredstvima APV Vojvodine finansiraju se radovi na rekonstrukciji fasade SNP-a, dekorativnog osvetljenja i rasvete nadstrešnice glavnog ulaza SNP-a, kao i radovi na parternom uređenju oko Hrama Uspenja Gospodnjeg, sa palionicom sveća. Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada projektovao je obnovu ograde oko Hrama.

Novi Sad, 18. decembar 2021. godine