Čitaj mi

UČESNICI „FATE“ PROJEKTA NA PRIJEMU U GRADSKOJ KUĆI

U okviru projekta pod nazivom „FATE“ (Fighting for equal access to exercise), čiji je cilj pospešivanje integracije osoba sa invaliditetom putem sporta, u subotu 8. septembra, u maloj sali SPC „Vojvodina“ biće održan međunarodni turnir u kik boksu, a prihod od prodatih ulaznica biće doniran Udruženju za podršku osobama sa Daun sindromom.

Tim povodom, zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević primio je direktora opštinske Uprave Trebnje Janeza Pirca, koordinatorku projekta Mateju Župančič, predsednicu Udruženja za podršku osobama sa Daun sindromom Violetu Popović i predstavnike sportskih klubova iz Italije, Slovenije, Slovačke i Srbije koji učestvuju u projektu.

- Grad Novi Sad izdvaja značajna sredstva za programe podrške osobama sa invaliditetom. Briga o osetljivim kategorijama stanovništva mora da bude sistemska i sprovedena na institucionalnom nivou, ali ne može biti potpuna, ni uspešno sprovedena ukoliko se u taj proces ne uključe i različite društveno odgovorne kompanije, organizacije i pojedinci. Pored toga što ima međunarodni karakter i neosporni sportski značaj, sutrašnji turnir je važan jer skreće pažnju javnosti na veoma bitnu temu, a to je društvena integracija osoba sa invaliditetom, putem sporta. Veličina uspešnih sportista pored rezultata, ogleda se i u tome koliko su spremni da pomognu onima kojima je pomoć neophodna, a Grad prepoznaje značaj ovakvih događaja i uvek će ih sa zadovoljstvom podržavati-izjavio je Srđan Kružević pozvao Novosađane da dođu na Turnir i podrže sportiste koji se takmiče, kao i samu humanitarnu akciju.

Direktor opštinske Uprave Trebnje Janez Pirc se zahvalio na prijemu i objasnio da je cilj projekta „FATE“ da se osobama sa invaliditetom pošalje poruka da su prihvaćeni u društvu, da im se omogući da treniraju i da se prikupe sredstva za kupovinu opreme za bavljenje sportom.

Prema rečima Bogdana Stojčića iz Kluba tajlandskog boksa „Victory“ čiji članovi redovno treniraju sa decom sa Daunovim sindromom iako je početna ideja bila isključivo vezana za prikupljanje sredstava, nakon prvih treninga sa decom postalo je jasno da je najveća podrška upravo povezivanje, a najveća nagrada dečija sreća i osmesi.

Humanitarni turnir „Do pobede 7“ okupiće momke i devojke iz cele Evrope koji će se boriti po K1 pravilima, a pod jurisdikcijom Kik-boks saveza Srbije. Predviđeno je da se održi 11 mečeva u kik boksu - šest profesionalnih i pet amaterskih borbi u muškoj i ženskoj konkurenciji gde će nastupiti takmičari iz šest novosadskih klubova: „Sparta“ iz Temerina, „Warrior“ iz Veternika, „Tron“ iz Futoga , „Fight club“ i „Victory“ iz Novog Sada.

Novi Sad, 7. septembar 2018. godine