Čitaj mi

U NOVOM SADU OTKRIVEN SPOMENIK MIHAJLU PUPINU

Spomenik velikom naučniku i pronalazaču Mihajlu Pupinu u Novom Sadu otkrili su Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Aleksandar Jovanović i vajar Sava Halugin koji je izradio spomenik, a tim povodom upriličen je prigodan kulturno umetnički program.

- Pored dve škole i bulevara, koji nose ime Mihajla Pupina, Novi Sad se i na ovaj način odužuje jednom od najvećih Srba u istoriji, koji je mnogo toga uradio za svoj narod i zaštitu naših nacionalnih interesa. On predstavlja primer kako radeći na sebi možemo da ostavarimo vrhunske rezultate, dakle neprekidnim obrazovanjem, velikim zalaganjem za svoje ciljeve, učenjem jezika, predanošću i istrajnošću – istakao je gradonačelnik Pavličić. Predsednik Skupštine Grada Aleksandar Jovanović naglasio je da je Novi Sad oduvek želeo da se oduži velikanima koji su ostavili traga u razvoju društva, a da je jedan od njih bio i Mihajlo Pupin, čiji su pronalasci uticali na celo čovečanstvo.

U svečanom programu učestvovali su hor i članovi recitatorske sekcije OŠ „Mihajlo Pupin“ iz Veternika, kao i hor Srednje elektrotehničke škole ''Mihajlo Pupin'', a prisutnima se obratio i predsednik Odbora za sprovođenje odluke o podizanju spomenika Mihajlu Pupinu u Novom Sadu Laslo Silađi.

Mihajlo Pupin bio je naučnik, pronalazač, predavač, nosioc brojnih svetskih naučnih i drugih nagrada, priznanja i odlikovanja, član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta, počasni konzul Srbije u SAD i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Po njemu je nazvan čak i jedan manji krater na Mesecu, a njegovi radovi i pronalasci u oblasti telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, kao i rendgenologije i elektrotehnike označili su veliku prekretnicu u razvoju savremenog sveta. Svečanom otkrivanju njegovog spomenika prisustvovali su predstavnici Vlade i Skupštine Vojvodine, Grada Novog Sada, članovi Skupštinskog Saveta za kulturu i gradskih institucija za kulturu.

Novi Sad, 9. novembar 2011. godine