Čitaj mi

TALASI DEMOKRATIJE

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić otvorio je omladinsku konferenciju 'Talasi demokratije 2010' (Waves of Democracy 2010) koju organizuju Evropski pokret u Srbiji i danske nevladine organizacije Global Citizen i International Education Centre.
- Novi Sad krupnim koracima ide ka tome da postane moderan evropski centar utemeljen na demokratskim vrednostima i savremenim principima razvoja - istakao je gradonačelnik Pavličić i dodao da je značaj ove konferencije u tome što pruža mogućnost mladim ljudima da upoznaju donosioce odluka sa svojim stavovima o suštinskim pitanjima kao što su kultura i obrazovanje, regionalni razvoj, društveni aktivizam.
Na zvaničnom otvaranju prisutnim učesnicima obratila se ambasadorka Kraljevine Danske NJ.E. Mete Kjuel Nilsen i direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Milica Delević.
- Ovakve konferencije su prilika da mladi širom Evrope razumeju Srbe kao narod, ali i izazove koji stoje pred Srbijom i šta je još potrebno da se uradi u procesu njenih evropskih integracija - rekla je Milica Delević.
Ambasadorka Nilsen je naglasila da je učešće mladih iz 27 zemalja izuzetna prilika da se čuje kakvu Evropu mladi žele da vide u budućnosti.
Konferencija se održava u Novom Sadu od 2. od 8. jula i okuplja oko 100 učesnika iz zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana. Tokom konferencije učesnici će debatovati na pet različitih tema koje predstavljaju izazove savremenog društva, a to su: energija i klimatske promene, regionalni razvoj, kultura i obrazovanje, društveni aktivizam, novi mediji i demokratija. Program su podržali Evropski fond za Balkan, Balkanski fond za demokratiju, Fond za otvoreno društvo - Srbija, Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu i Grad Novi Sad.

Novi Sad, 3. jul 2010. godine