Čitaj mi

SVEČANO PUŠTEN U RAD JAVNI SOLARNI PUNJAČ U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić zajedno sa direktorom „Elektrovojvodine“ dr Tihomirom Simićem i predsednikom kompanije „Starwberry energy“ Milošem Milisavljevićem prisustvovao je postavljanju prvog javnog solarnog punjača u Novom Sadu na platou ispred SPENS-a. Kompanija „Strawberry energy“ koju čine studenti iz Srbije nagrađeni za projekat javnog solarnog punjača prvom nagradom u evropskom takmičenju „Održiva energija Evrope 2011“ u Briselu, u saradnji sa Zavodom za izgradnju grada Novi Sad i Elektrovojvodinom, „zasadili“ su treće po redu u Srbiji „Strawberry Drvo“ u Novom Sadu.

- Uz pomoć Elektrovojvodine i kompanije „Starwberry energy“ dobili smo prvi solarni punjač na veoma frekventnom mestu u gradu i time stekli odličnu i korisnu spravu za sve one kojima baterija na nekom uređaju iscuri pre vremena, a njihov punjač im nije pri ruci. Obnovljivi izvori energije nisu naša budućnost, već naša sadašnjost, jer kako energenti postaju sve skuplji, moramo se okretati alternativnim izvorima energije. Već sada razmišljamo da ovakve punjače postavimo i na drugim lokacijama u gradu, za početak na Keju. - rekao je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

Direktor „Elektrovojvodine“ dr Tihomir Simić istakao je značaj gradonačelnikove vizije i zalaganje za ovaj projekat i rekao da energija predstavlja polugu razvoja u društvu i da društvena odgovornost ne može da se pokaže samo poslovnim rezultatima kompanije, već i stalnom brigom za životnu sredinu.

Studenti koji čine mladu firmu „Strawberry energy“ organizovali su i akciju „Ja volim Novi Sad“. Potrebno je bilo napisati poruku koja odgovara na pitanje „Zašto ti voliš Novi Sad?“, a izabrana poruka je svečano postavljena na novosadski solarni punjač. Pobedica je Novosađanka Ljiljana Pantović, a poruka glasi: Ja volim svoj Novi Sad, jer samo njegova pozitivna energija "puni moje baterije".

Solarni punjač „Strawberry Drvo“ visok je pet metara, ima 16 priključaka za sve vrste mobilnih telefona muzičkih plejera, tablet računara, digitalnih fotoaparata i drugih prenosivih uređaja, radi i kad je oblačno vreme, zimi, pa čak i noću. Usluga punjenja je potpuno besplatna, a korišćenje javnog solarnog punjača nije vremenski ograničeno.

Novi Sad, 25. oktobar 2011. godine