Čitaj mi

SAOPŠTENјE ZA JAVNOST POVODOM ODRŽANIH JAVNIH PREZENTACIJA I JAVNE SEDNICE U POSTUPKU IZRADE I USVAJANјA GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA GRADA NOVOG SADA DO 2030. GODINE JP "URBANIZAM" ZAVOD ZA URBANIZAM NOVI SAD

Poštovani sugrađani,

Ovim putem izražavamo oštar protest i osudu aktivnosti povodom vređanja zaposlenih u JP "Urbanizam" od strane ekoloških aktivista angažovanih u različitim grupama građana i nevladinim organizacijama koji beskompromisno i agresivno, bez osnova već mesecima ponižavaju naše zaposlene.

Izrečene uvrede najčešće nemaju veze sa strukom kojom se bavimo, a kulminirale su na poslednjoj javnoj sednici odražanoj nakon javnog uvida u Generalni urbanistički plan Grada Novog Sada do 2030. godine, gde je zaposlenima prećeno. Vrhunac  uvreda su da će zaposlene "tražiti po stanovima" i da "paze kako idu ulicom", kao i uvrede upućene zaposlenima koji su osobe sa invaliditetom izrečene na sednici i kasnije na društvenim mrežama. Zbog svega navedenog velika je sumnja u njihove dobre i časne namere, kao i iskrenu brigu za grad, koju stalno navode kao prioritet.

Naše preduzeće je tradicijom dugom preko 60 godina, osvojenim brojnim međunarodnim i domaćim priznanjima, učešćem na brojnim stručnim skupovima organizovanim od strane Inženjerske komore Srbije, Udruženja urbanista Srbije, Stalne konferencije gradova i opština, Međunarodnih programa podrške i sa stručnjacima koji imaju preko 40 licenci u oblastima kojima se bave, uvek bilo otvoreno prema našim građanima. Preko 35 godina svi stanovnici Novog Sada u mogućnosti su da se usmeno informišu o važećim planskim dokumentima. U skladu sa propisima u postupku javnog oglašavanja planskih dokumenata, obrađivači plana dostupni su zainteresovanim građanima. Iako važeća regulativa nije na to obavezala, održavaju se javne prezentacije aktuelnih planskih dokumenata, kao i njihovo prezentovanje u mesnim zajednicama.

Iako je nesporan kredibilitet i stručnost lјudi koji rade u JP "Urbanizam", samozvani eksperti, bez ijednog urađenog plana, bez ijednog dana iskustva u oblasti urbanizma, koji se u našim prostorijama ponizno pojavlјuju samo kada treba da rade u cilјu povećavanja broja kvadrata na njihovim sopstvenim parcelama ili na parcelama njihovih investitora, ne propuštaju priliku da u javnosti na najprimitivniji mogući način upute uvrede našim zaposlenima.

JP "Urbanizam" i svi zaposleni stručno i časno rade svoj posao i nisu dužni da trpe ničije uvrede, pa ni vređanje tzv. "ekoloških aktivista", te će biti primorani da svim pravnim sredstvima omoguće nesmetano obavlјanje poslova u cilјu podizanja kvaliteta životne sredine i kvaliteta života svih stanovnika, kao što je i do sada u prethodnih 60 godina bila praksa. Na kraju i zaposleni u JP "Urbanizam" su građani ovog grada, koji baš iz tog razloga ulažu maksimalne napore da se u oblasti za koju su zaduženi ostvari maksimalan kvalitet.

Novi Sad, 9. mart 2022. godine