Čitaj mi

POSETA HRABROJ DEVOJČICI TAMARI BENEŽAN

Кrajem prošlog meseca, četrnaestogodišnju Tamaru Benežan iz Ledinaca i njenu dvogodišnju rođaku napali su krvoločni psi u selu Dobrodol, kod Iriga gde su devojčice bile kod dede, u poseti. Psi, od kojih je jedan rase kane korso, a drugi azijat, su istrčali iz komšijskog dvorišta na ulicu dok su devojčice šetale i tom prilikom je starija zaklonila mlađu i izložila se napadu, rizikujući sopstveni život. Devojčice je odbranio njihov deda koji je i sam zadobio povrede po nogama.

Hrabru Tamaru Benežan, učenicu osmog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ je, zajedno sa  direktorom škole Dejanom Merdanovićem, posetila članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić. Ona je iskazala poštovanje prema herojskom činu devojčice, razgovarala sa njom o školovanju tokom odsustva zbog bolovanja i rekla joj da ima podršku Grada, Mesne zajednice i škole.

- Herojstvo ne bira godine. Mala Tamara Benežan je sa samo 14 godina izvela junački podvig vredan divljenja. Rizikujući život, spasila je svoju dvogodišnju rođaku iz čeljusti pobesnelih pasa. Njan podvig dovoljno govori sam za sebe. Današnja poseta i pokloni imaju simboličan značaj, kao poruka da prava dela, hrabra dela istinske ljubavi i požrtvovanosti, zajednica ne sme da zaboravi. Tamara je zaslužila da njeno herojstvo bude poštovano, da bude inspiracija i podsetnik, i ne samo deci, već i nama odraslima- izjavila je Dina Vučinić.

Tamara Benežan se zahvalila gostima na poseti i poklonima i rekla da po završetku osnovne škole želi da upiše Srednju medicinsku, jer ima lepo iskustvo sa lekarima koji ju joj pružili pomoć u toku lečenja i oporavka.

Novi Sad, 16. jun 2021. godine