Čitaj mi

POČEO TREĆI SAJAM MLINARSTVA I PEKARSTVA NA NOVOSADSKOM SAJMU

Treći Sajam mlinarstva, pekarstva, poslastičarstva i pakovanja i Konferencija ''23. mlinarsko-pekarski dani'' biće održani na Novosadskom sajmu od 11. do 13. oktobra. Kako najavljuju organizatori iz novosadskog Mlinpek zavoda, tokom tri dana nastupiće izlagači iz Turske, Poljske, Italije, Hrvatske i Srbije, koji će predstaviti najnovija dostignuća i trendove u proizvodnji, skladištenju, preradi, pakovanju i kontroli kvaliteta žita, brašna, pekarskih i poslastičarskih proizvoda.
Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i tom prilikom čestitao na istrajnosti organizatorima i suorganizatorima. On je izrazio nadu da će izlagači kvalitetno iskoristiti predstojeće sajamske dane i pozvao sve zainteresovane da posete manifestaciju.
-Veoma mi je drago što se Sajam mlinarstva, pekarstva, poslastičarstva i pakovanja treću godinu za redom organizuje na Novosadskom sajmu. Logično je da se jedna ovakva, specijalizovana manifestacija održava baš na ovom mestu kao i to, da se sa rezultatima rada i planovima za budućnost u okviru mlinarske, pekarske i poslastičarske industrije upoznajemo u žitnici Evrope, Vojvodini - izjavio je gradonačelnik Vučević i dodao - Važno je da shvatimo značaj poljoprivrede za ukupni bruto društveni proizvod Srbije, sa posebnim akcentom na finalnim proizvodima koji su nam neophodni za kontinuirani privredni rast Srbije. Dobra vest za sve proizvođače koji posluju ovde je da je Srbija napredovala na međunarodnim rang listama i da proizvodi koji su poreklom iz naše zemlje, ove godine vrede 40 milijardi dolara, odnosno za 17 posto više. U tom smeru treba da se krećemo, a uveren sam da možemo i da ubrzamo tempo, kako bismo ostvarili napredak koji će se odraziti na rast privrede, kao i na životni standard građana.
Otvaranju je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić koji je istakao da resorno ministarstvo godinama unazad pruža podršku podizanju nivoa kvaliteta pšenice.
- Sa aspekta prehrambene sigurnosti naših građana ova godina je, kada je u pitanju proizvodnja pšenice, bila dobra. Sa 648 hiljada hektara požnjevena je značajna količina sa prosečnim rodom od 4,5 tone, i mi ove godine imamo negde oko milion i 600 hiljada tona pšenice za izvoz. Ministarstvo već godinama unazad kroz mere podsticaja, preko Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, utiče na to da se ovaj sektor maksimalno uredi kako bi naša poljoprivreda bila što konkurentnija na tržištu - rekao je Katanić.
Sajam će pratiti i stručni program Konferencije usmeren na dve važne teme. U četvrtak, 11. oktobra, biće reči o kvalitetu pšenice, stanju, problemima i rešenjima, sa akcentom na rod 2018. godine. Kroz niz predavanja vodećih eksperata za kvalitet pšenice, predstavnika državne uprave, trgovaca, stručnjaka iz prakse i udruženja proizvođača i prerađivača, iniciraće se diskusija usmerena na donošenje preporuka i mera kojima će se unaprediti ta ključna karika u obezbeđenju kvaliteta finalnih proizvoda.
Dan kasnije tema će biti primena Pravilnika o deklarisanju. Između ostalog, biće razmotreno stanje, mere i problemi na usaglašavanju deklaracija mlinskih, pekarskih i poslastičarskih proizvoda sa novim Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.
Tokom manifestacije biće proglašeni dobitnici priznanja za kvalitet proizvoda u okviru akcije "Dobar pekar", koji su se tokom poslednjih pola godine odazvali pozivu organizatora da izrade deklaracije sa nutritivnom tabelom.
Radno vreme trećeg Sajma mlinarstva, pekarstva, poslastičarstva i pakovanja je od 10 do 17 časova, a u subotu od 10 do 15 časova.
Novi Sad, 11. oktobar 2018. godine