Čitaj mi

POČEO 86. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otvorio je 86. Međunarodni poljoprivredni sajam koji se održava od 11. do 17. maja na Novosadskom sajmu. Na svečanom otvaranju prisutnima su se takođe obratili ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, ambasador Tunisa u Srbiji NJ.E. Sejf Alah Redžeb, pomoćnik ministra poljoprivrede Italije Franko Mancato i direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Prvi put u istoriji Novosadski sajam ima i zemlju partnera i zemlju prijatelja, to su Italija i Tunis. Nastupiće 1518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

-Кao što smo i očekivali, hale Novosadskog sajma su pune, u poseti su nam predstavnici više država i veliki je broj posetilaca. Porast broja izlagača je konstantan, što pokazuje da je zaista veliko interesovanje i domaćih i stranih kompanija, institucija i organizacija da se predstave na ovoj manifestaciji. Hvala Vladi Republike Srbije što pruža punu podršku poljoprivredi koja jeste velika razvojna šansa naše zemlje. Uz podršku države, neophodno je da poljoprivrednici budu otvoreni za inovacije i primenu novih tehnologija, jer bez toga nećemo biti konkurentni na tržištima koja su nam, zahvaljujući boljem političkom ugledu Srbije, danas otvorena – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima ministra Branislava Nedimovića, srpska poljoprivreda je u krugu od 1000 kilometara najdominantnija, i to ne samo u proizvodnji, nego i u trgovini.

-Cilj nam je da privučemo što više investitora, iz Češke, Mađarske, ali i iz Emirata. Кao država moramo još mnogo da radimo u oblasti poljoprivrede, jer je Novosadski sajam postao tesan, svaki kvadrat je izdat. Nemamo naftu, more, ni toliko zlata, ali imamo poljoprivredu i hranu – naglasio je Nedimović.

Direktor Novosadskog sajma rekao je da će, posle više od 20 godina, na toj manifestaciji biti organizovano 17 kolektivnih izložbi. Кako je najavio, prvi put biće upriličen Dan voćara, u sredu, 15. maja, a izložbom hrane, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, resornog Pokrajinskog sekeratrijata i Grada Novog Sada, promovisaće se potencijali naše zemlje, dok se Izložba poljoprivredne mehanizacije organizuje na čak 35000 metara kvadratnih. Ambasador Tunisa najavio je da će Zemlja prijatelj nastupiti sa 12 kompanija koje stižu iz Afrike, a predstaviće uglavnom poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Novi Sad, 11. maj 2019. godine