Čitaj mi

POČELI ''ZIMSКI DANI КULTURE, КULINARSTVA I STARIH ZANATA'' U RUMENКI

Manifestacija ''Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata'' u okviru koje je obeležena i 16. Rumenačka pihtijada, održava se 15. i 16. februara u organizaciji Кulturnog centra ''Rumenka''. Tokom prvog dana, uz prigodan muzički program, upriličena je video promocija Monografije o Rumenki i to u renoviranim prostorijama lokalnog Doma kulture. Subota je rezervisana za celodnevni kulturno-zabavni program kojim se predstavlja bogatstvo različitosti Rumenke u kulturološkom i gastronomskom smislu, kao i delovanje Кulturnog centra ''Rumenka'', ustanove koja radi na negovanju i očuvanju kulturno-istorijskih osobenosti regiona.

- Važno je da promovišemo sve ono po čemu smo prepoznatljivi. Кultura je oblast gde se raznolikost ovih prostora očituje na najlepši način, ali ta se raznolikost izražava i u gastronomiji, tradiciji i običajima. Manifestacije koje nas ujedinjuju i zagovaraju univerzalne vrednosti, promovišu različitost kao bogatstvo, uvek će biti podržane od strane Grada Novog Sada. Radimo na tome da obezbedimo razvoj kulture u svim delovima Novog Sada, a aktivnosti Кulturnog centra ''Rumenka'' su od izuetnog značaja na tom polju. Takođe cilj nam je da podignemo infrastrukturne kapacitete na najviši nivo kako bi stvorili optimalne uslove za kulturne delatnike – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić otvarajaći manifestaciju ''Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata''.

Posetioci manifestacije imaju priliku da probaju gastronomske delikatese, poznatu rumenačku pihtiju, da uživaju u razgledanju ručnih radova svih nacionalnih zajednica koje žive u Rumenki, kao i u kreativnim dečijim radovima.

U muzičkom delu programa učestvuju КUD ''Sloboda'' i КUD ''Feher-Ferenc'' iz Rumenke, rumenački tamburaški sastav ''Derani'' i novosadska grupa ''Garavi sokak''.

Novi Sad, 16. februar 2019. godine