Čitaj mi

POČELE NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI

Koncertom slavnog violiniste i koncert-majstora Londonskog simfonijskog orkestra Romana Simovića koji je u Sinagogi nastupio uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orkestra i maestra Aleksandra Markovića počeo je 41. Međunarodni festival umetničke muzike – NOMUS. Ovogodišnje Novosadske muzičke svečanosti održavaju se od 21. do 28. oktobra, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokrovitelјstvom Grada Novog Sada.

Pre početka koncerta prisutnima se obratio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je otvorio Festival. On je izrazio zadovolјstvo što je uprkos pandemiji korona virusa, NOMUS zadržao kvalitet i međunarodni karakter.

- Novosadske muzičke svečanosti više od 40 godina predstavlјaju praznik muzike u Novom Sadu. Radost susreta publike sa najbolјim umetnicima današnje svetske muzičke scene i otkrivanje novih, drugačijih formi opiplјiva je i to je, pored kvalitetnog programa, ono što Festival čini posebnim i što ga svrstava u red najznačajnijih kulturnih događaja u našoj zemlјi. Ponosni smo na NOMUS i zahvalni Muzičkoj omladini što uz različite izazove, već decenijama čuva i neguje prave kulturne vrednosti u Novom Sadu.  Kao što ovogodišnji moto Festivala sugeriše, u naš grad, na NOMUS dolaze vrhunski muzičari iz celog sveta, a zahvalјujući muzici koju stvaraju, svi zajedno migriramo u neke lepše svetove, gde samo umetnost može da nas odvede - izjavio je Dalibor Rožić.

U okviru 41. izdanja Novosadskih muzičkih svečanosti koje se realizuju pod sloganom „Migracije“ nastupiće renomirani solisti i ansambli iz Italije, Španije, Rusije, Jermenije, Velike Britanije, Austrije i Srbije. Program Festivala predstavlјa zanimlјivi spoj umetničke, etno i kros over muzike, a publika će imati priliku da vidi i plesni, flamenko spektakl. Takođe, povodom obeležavanja 230 godina od smrti Volfganga Amadeusa Mocarta biće izvedena različita dela iz opusa tog najvećeg muzičkog genija svih vremena.

Novi Sad, 21. oktobar 2021. godine