Čitaj mi

OTVORENA NEDELJA VIZUELNE UMETNOSTI NA TRGU GALERIJA U NOVOM SADU

Nedelja vizuelne umetnosti Кaleidoskopa kulture otvorena je na novosadskom Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti. Tim povodom, na platou ispred muzeja predstavljen je projekat SMIC, koji podstiče kritičko sagledavanje uloge tehnologije u nastajanju novih umetničkih praksi, udruženja SULUV. Prisutnima na otvaranju su se obratili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i predsednik upravnog odbora DDOR-a Đorđo Markeđani. U okviru Nedelje vizuelne umetnosti u Galeriji Matice srpske otvorena je izložba „Trajne vrednosti – zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja” koja obuhvata 81 umetničko delo, stvaralaštvo 65 umetnika, od onih koji su prve profesionalne korake pravili u periodu između dva svetska rata, do umetnika koji su se formirali u toku poslednje decenije 20. veka i kojima pripadaju prve decenije novog veka.

- Ovaj segment Кaleidoskopa kulture izrazito je bogat i zaista nudi kvalitetne sadržaje poklonicima vizuelne umetnosti, ali i svim Novosađanima. Uprkos epidemiji, uspevamo da realizujemo planirane programe Evropske prestonice kulture, i to je znak da su volja i energija svih učesnika tog projekta nepokolebljive. Zbirka umetničkih dela DDOR-a predstavlja veliku vrednost nedelje vizuelne umetnosti, ali i izložba jednog od najeminentnijih srpskih slikara Vladimira Veličkovića. Drago mi je što su u mnogome zastupljene savremene umetničke prakse i novi mediji i što se postiže efekat zaokružene celine kada je reč o vizuelnoj umetnosti – istakao je Dalibor Rožić.

Pored otvaranja na Trgu galerija, publika će cele nedelje, od 24. do 30. septembra, imati priliku da uživa u programima posvećenim vizuelnoj umetnosti, koji će biti realizovani širom Novog Sada. Spajajući bogato umetničko nasleđe i savremeno stvaralaštvo, posetioci će biti svedoci drugačijeg koncepta predstavljanja vizuelne umetnosti, kroz različite izložbe slika i fotografija, umetničke instalacije, radionice, dečje stvaralaštvo, koncerte i filmske projekcije.

Кulturna stanica Svilara će u ponedeljak, 27. septembra biti u znaku izložbe jednog od najeminentnijih srpskih slikara Vladimira Veličkovića, koja će biti organizovana povodom promocije njegove monografije „Vladimir Veličković”. Publika će do 11. oktobra imati priliku da pogleda njegove radove nastale u periodu od 1982. do 2000. godine.

Кompletan program, satnice i lokacije možete pronaći na zvaničnom sajtu Кaleidoskopa kulture. U slučaju lošeg vremena, programi na otvorenom biće izmešteni na alternativne lokacije, a sve informacije o tome biće objavljene na sajtu i društvenim mrežama Кaleidoskopa kulture.

Novi Sad, 24. septembar 2021. godine