Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA "POZORIJANSKI VREMEPLOV"

Otvaranjem izložbe plakata, fotografija predstava učesnica na festivalima i postavke posvećene pedesetogodišnjici izlaženja časopisa „Scena“ započelo je jubilarno 60. Sterijino pozorje. Svečanom otvaranju izložbe, pod nazivom "Pozorijanski vremeplov" prisustvovao je član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

-Ova izložba je važna jer podseća na dugu tradiciju, kulturni značaj i istoriju Sterijinog pozorja. Ona prikazuje razvoj Pozorja u prethodnih 60 godina i napredak pozorišta kroz različite društveno-ekonomske prilike – izjavio je Vanja Vučenović i dodao – Veoma sam ponosan što je danas Sterijino pozorje najznačajniji pozorišni festival u našoj zemlji a i šire, ozbiljna ustanova kulture koja ima razvijenu izdavačku delatnost i što konstantno održava nivo kvaliteta koji zahtevna kulturna javnost od nje i očekuje.

U Donjem foajeu scene „Jovan Đorđević“, na postavci najavnih i programskih plakata od 1956. do danas, arhiva Dokumentacionoistraživačkog centra Sterijinog pozorja posetiocima pruža na uvid protok festivalskih godina, kroz grafička rešenja plakata, njihovu estetiku i informativnost, štamparsku i tehničku obradu, funkcionalnost i atraktivnost. U Donjem foajeu scene „Pera Dobrinović“ postavljena je izložba fotografija Sterijinom nagradom ovenčanih predstava i glumaca, reditelja, učesnika u inscenacijama, ali i znamenitih ličnosti kulturnog i političkog života koje su svojim delovanjem uticale na formiranje i renome Pozorja.

Izložba povodom 50 godina izlaženja časopisa „Scena“ na osnovu objavljenih tekstova, dramskih dela, pozorišnih kritika, hronika festivala, fotografija rekonstruiše minulo vreme ali i ono najvažnije, pozorišnu umetnost - njenu prošlost, sadašnjost, i, na osnovu svakog novog broja - njenu budućnost.

Novi Sad, 26. maj 2015. godine