Čitaj mi

OTKRIVENA TABLA SA IMENOM TOMIJA JOSEFA LAPIDA

Odlukom Skupštine Grada Novog Sada ulica Nova 30 u Veterniku ponela je naziv ulica Tomija Josefa Lapida. Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, ambasador Izraela NJ.E. Artur Kol i supruga Tomija Josefa Lapida Šulamit Lapid, u prisustvu predsednika Jevrejske opštine Novi Sad Gorana Levija, otkrili su tablu sa imenom izraelskog novinara, političara i člana izraelske vlade koji je poreklom bio Novosađanin.

-Tomi Lapid bio je građanin Novog Sada koji je otišao u Izrael i tamo napravio sjajnu karijeru. Ovo je prilika da kažemo koliko su nam važni odnosi sa državom Izrael, ali i da osudimo sve antisemitske izjave koje su se pojavljivale u javnosti. Sve koji daju takve izjave pozvao bih da dođu u Novi Sad na obeležavanje Novosadske racije, da vide šta može da uradi govor mržnje - rekao je gradonačelnik Pavličić.

NJ.E. Artur Kol zahvalio se gradonačelniku i skupštini Grada na, kako je rekao, divnom gestu koji doprinosi negovanju dobrih odnosa između naših zemalja.

- Tomi je bio Jevrej, Izraelac i ponosni Srbin. Bio je deo generacije koja je izgubila ulicu detinjstva, a sada mu Novi Sad vraća njegovu ulicu. Od srca hvala – izjavila je Šulamit Lapid i naglasila da je njen suprug bio je samoprozvani ambasador Srbije i u Izraelu i gde god da je boravio.

Novi Sad, 15. mart 2011. godine