Čitaj mi

ODRŽANA ONLAJN KONFERENCIJA POVODOM PROJEKTA ''ZNAMENITE ŽENE U NAUCI I KULTURI''

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je onlajn konferenciji povodom početka projekta ''Znamenite žene u nauci i kulturi, dizajniranje iskustva kroz zajedničku turističku rutu i proizvod''. Projekat se bavi nedostatkom promocije i prepoznavanja kulturnog nasleđa o znamenitim ženama u prekograničnom regionu Srbije i Mađarske. Cilј je da se osnaži i proširi prekogranična turistička ponuda stvaranjem zajedničke turističke rute od Novog Sada do Segedina, koja će povezati znamenite žene u nauci i kulturi.

- Važno je da podsetimo na one koji su ostavili dubok trag u kulturi i u društvenom životu, a posebno je važno da naglasimo ulogu žena i većinu njihovih dela na tom polјu, jer je ona često bila zanemarena. Projektom u okviru prekograniče saradnje, zajedno sa prijatelјima iz Mađarske, posvetićemo pažnju ženama koje su velikani ovih prostora, jer je svaka na svoj način, snažno delovala i obeležila jedan period. Tako podsećamo na neprolaznost vrednosti kulture i umetnosti, na tu večitu aktuelnost i mogućnost da ih iznova doživimo i na drugačijem nivou. Takođe, Projekat će povezati lјude kulturnim turizmom, povezaće naše dve države i naša dva naroda i to idejom promocije stvaralaštva izvanrednih žena – naglasio je Dalibor Rožić.

Konferenciji su prisustvovali i članovi projektnog tima iz Novog Sada, direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Iković, direktor fondacije ''Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture'' Nemanja Milenković, i članovi mađarskog projektnog tima.

- Ovo je uvertira za programski luk koji nas očekuje naredne godine a koji je trasiran pričama heroina, žena koje su bile inspiracija za žensko stvaralaštvo. Stvaralaštvo Mileve Marić Ajnštajn će svakako dati podstrek nekim novim generacijama, a ne trebamo zaboraviti ni ostale tri heroine, Mariju Trandafil,  Milicu Stojadinović Srpkinju i Milicu Tomić. Put kojim je Fondacija EPK krenula još 2016. godine kad je osvojila titulu, nastavlјa se kroz ovaj projekat i potvrđuje činjenicu da je Grad prihodovao oko četiri miliona evra putem evropskih projekta, za ustanove kulture i vaninstitucionalnu scenu- rekao je Nemanja Milenković.

Direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Iković je istakla da je ovo drugi projekat prekogranične saradnje i da će pored turističke rute biti organizovane i različite ture koje će povezati sve ove znamenite žene.

Ruta će sadržati dve velike multimedijalne stalne izložbe koje će biti održane u maju naredne godine – Mileva Marić Ajnštajn u Novom Sadu i izložba posvećena važnim ženskim figurama u Segedinu - fotografkinji Manci Bek, slikarki Nani Kukovec i bibliotekarki Agoti Fišhof. U okviru projekta biće kreirana i mobilna aplikacija rute, koja će pružati zanimlјive informacije o znamenitim ženama i njihovim srodnim mestima na ruti.

Novi Sad, 15. jun 2021. godine