Čitaj mi

ODRŽANA MANIFESTACIJA „DANI SRPSKE U SRBIJI“ NA TRGU SLOBODE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i ministar zdravlјa i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić prisustvovali su koncertu na Trgu slobode pod nazivom "Stazama zavičaja" u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".

- Nikada brojnija manifestacija u pogledu učešća kulturno-umetničkih društava, i teško je reći ko je ovde domaćin, a ko gost, jer se naši prijatelјi ovde ne osećaju kao gosti, kao ni mi u Banja Luci, Bjelјini, Istočnom Sarajevu ili Trebinju. To je potvrda čvrstih ekonomskih, kulturnih, političkih, infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Republike Srpske, ali i toga da najjaču vezu čine lјudi sa obe strane reke Drine. Naše prijatelјske i rođačke odnose ne može niko da nam oduzme nikakvim administrativnim linijama. Grad Novi Sad je svim svojim kapacitetima, znanjem i iskustvom stao iza Grada Banja Luke u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, i to takođe pokazuje da je naša dobra saradnja prepoznatlјiva u svakodnevnom životu – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da ova manifestacija predstavlјa izraz jedinstva građana Srbije i Republike Srpske, jednog bića srpskog naroda ali i izuzetnih odnosa dve države. On je naglasio da program zavičajnih udruženja, koji iskazuje njihov trud da sačuvaju običaje rodnog kraja, obogaćuje Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju.

Ministar zdravlјa i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić zahvalio se Gradu i Pokrajini što već pet godina podržavaju ovu manifestaciju.

- Mi smo jedan narod, jedna vera, jedna kultura, sticajem određenih događaja podelјeni smo u dve države, ali jedinstveni i dobro organizovani, jedni druge podržavamo. Mi iz Republike Srpske zahvalni smo predsedniku Vučiću i Srbiji na podršci našem narodu, odnosno na svim ulaganjima u izgradnju škola, vrtića, puteva, bolnica i svega što nam je bilo potrebno. Zagledani smo u Srbiju, u njenu snagu, privredni razvoj, jer garant sigurnosti Republike Srpske je jaka Srbija, kakva danas ona i jeste – rekao je Bogdanić.

Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raselјenim licima AP Vojvodine i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, uz podršku Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, organizovali su koncert koji je koncipiran kao smotra folklornih i pevačkih ansambala sa područja Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Učesnici smotre bili su KUD "Veselin Masleša" iz Banja Luke, KUD "Romanijska luča" iz Sokoca, KUD "Swisslion Alat" iz Trebinja, Ansambl narodnih igara iz Vukovara, folklorni ansambl "Vila" i muška pevačka grupa "Zvuci s kamena" iz Novog Sada, muška pevačka grupa "Dar zavičaja" iz Mladenova, ženska pevačka grupa "Gendar" iz Čelareva, ženska pevačka grupa "Izvor" iz Nakova i diplar Milan Vašalić.

Novi Sad, 6. septembar 2018. godine