Čitaj mi

OBELEŽENA GODIŠNJICA EVROPSKOG POKRETA U SRBIJI – LOKALNOG VEĆA NOVI SAD

Prijem povodom obeležavanja 14 godina rada Evropskog pokreta u Srbiji – lokalnog veća Novi Sad održan je u Svečanim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi. Brojnim programima političkog obrazovanja kancelarije Evropskog pokreta u Novom Sadu do sada je bilo obuhvaćeno preko 1000 alumnista iz Srbije i zemalјa regiona. Evropski pokret u Srbiji punopravni je član mreže Međunarodnog evropskog pokreta i uz još 74 organizacije nastoji da doprinese promociji evropskih vrednosti zasnovanih na poštovanju lјudskih prava, principima mira, slobode i solidarnosti.

- Imao sam privilegiju i obavezu da pola mandata lokalnog veća Evropskog pokreta radim zajedno sa njima, i da svake godine proverimo koliko smo napredovali u ostvarenju cilјeva. Grad Novi Sad je u saradnji sa Evropskim pokretom bio fokusiran na pitanja omladinske politike što je sasvim prirodno za jednu Omladinsku prestonicu Evrope. Imali smo nekoliko uspešnih konferencija gde su dolazili mladi lideri, veoma politikološki i sociološki iskusni sa jasnom vizijom kuda i kako treba da se kreću. S njima smo razgovarali o zajedničkim imenitelјima odnosno temama važnim za ovaj deo Evrope. Novi Sad kao grad koji ima najbolјi evropski muzički festival i kao dvostruka evropska prestonica je najbolјe mesto da pokažemo prave evropske vrednosti građanima Srbije – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević i poželeo još uspešniji rad lokalnom veću Evropskog pokreta u Srbiji.

Kako je rekao predsednik lokalnog veća Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Simurdić ta organizacija deluje u znaku pomnog slušanja drugačijih mišlјenja, podsticanja dijaloga, i promovisanja vrednosti slobode i demokratije.

- Verujem da smo u dosadašnjem radu uspeli da predstavimo različite puteve koji vode do istog cilјa. Našim programima dominirali su kritičko promišlјanje prošlosti i dijalog u sadašnjem vremenu. Približavanje Evropskoj uniji za nas predstavlјa ozbilјan rad na informisanju ali i razbijanju predrasuda, a u fokusu nam je pojedinac koji ima potrebu i pravo da živi punim plućima u 21. veku, i za kojeg verujemo da je na putu da prihvati stav da su intelektualni, socijalni i tehnološki napredak važniji od jedne dobijene bitke – istakao je Simurdić i zahvalio se partnerskim institucijama, organizacijama i pojedincima na podršci koju su im pružili tokom četrnaestogodišnjeg rada.

Novi Sad, 12. decembar 2018. godine