Čitaj mi

OBELEŽEN SVETSKI DAN DOBROVOLjNIH DAVALACA KRVI U NOVOM SADU

Povodom Svetskog dana dobrovolјnih davalaca krvi koji se obeležava 14. juna, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovao je prijemu za višestruke dobrovolјne davaoce krvi koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive - dobitnike plakete „Široko srce“.

- Svim dobrovolјnim davaocima krvi koji su ovde prisutni, kao i onima koji nisu dali dovolјno puta krv da bi se ovde našli i primili zaslužena priznanja, iskreno i od srca čestitam Svetski dan dobrovolјnih davalaca krvi i zahvalјujem u ime Grada Novog Sada, gradonačelnika Miloša Vučevića i u svoje lično ime na dugogodišnjem i višedecenijskom humanom doprinosu. Pozivam i mnoge druge pojedince i udruženja da krenu stopama ovih lјudi i dajući krv onima kojima je najpotrebnija, spasu  ono najvrednije – lјudski život. Zahvalјujući velikom broju humanih građana, Grad Novi Sad ima dobro razvijeno i organizovano dobrovlјno davalaštvo krvi čime je pozicioniran na mesto najhumanije sredine - rekao je Aleksandar Petrović.

Saradnica za odnose sa javnošću Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Zorica Bjelić zahvalila je svim davaocima krvi na njihovoj humanosti i nesebičnosti i uputila im čestitke povodom ovog međunarodnog praznika. Ona je takođe dodala da Zavod trenutno raspolaže stabilnim zalihama krvi svih krvnih grupa i da je veoma bitno da se krv daje kontinuirano kako bi bilo dovolјno krvi za sve pacijente.

Katica Vuksanović, koja je do sada dala krv sto puta, je rekla da je prvi  put krv dala u martu 1982. godine i da je humanost bila njena ideja vodilјa da postigne broj od sto davanja.

Za ostvarenih 100 davanja plaketu je primilo dvoje davalaca krvi, za 75 davanja 12 davalaca, a za 50 davanja 35 davalaca. Plaketu „Široko srce“ za 2020. godinu dobilo je devet kolektiva. Prisutnima na prijemu obratio se i predsednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik dr Bratolјub Brklјača.

Svetski dan dobrovolјnih davalaca krvi službeno je ustanovlјen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovolјno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hilјade života svaki dan.

Novi Sad, 14. jun 2021. godine