Čitaj mi

NOVOM SADU КLJUČEVI OMLADINSКE PRESTONICE EVROPE

Na Završnoj ceremoniji Omladinske prestonice Evrope Кaškaiš 2018 u Portugaliji, u prisustvu brojnih portugalskih i zvaničnika EU, članova Evropskog omladinskog foruma, ali i gostiju iz cele Evrope, Novom Sadu je predata ta prestižna titula za 2019. godinu. Delegaciju Novog Sada predvodio je gradonačelnik Miloš Vučević koji se tokom posete sastao i sa gradonačelnikom Кaškaiša Кarlosom Кareirasom.

- Ovo je prava, pozitivna priča od velikog značaja za našu državu, kojom pokazujemo da smo itekako konkurentni u Evropi u oblasti omladinske politike. Naše devojke i momci su pokazali sposobnost da iznesu najzahtevnije programe, a danas Novi Sad preuzima mandat Omladinske prestonice za narednu godinu. Zvanično otvaranje nas čeka 26. januara 2019. kada ćemo prirediti ozbiljan spektakl kakav dugo nije viđen i verujem da će svi biti zadovoljni - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Novi Sad je jedini grad izvan EU koji je uspeo da osvoji titulu Omladinska prestonica Evrope. OPENS 2019 sarađuje sa 42 omladinske organizacije, a realizovano je 46 programa, sa preko 100 partnera iz regiona. Cilj je da u 2019. godini programima Omladinske prestonice Evrope bude obuhvaćeno 500 000 mladih iz Srbije i regiona.

Gradonačelnk Vučević ocenio je da je omladinsko učešće u društvenim procesima u Novom Sadu na visokom nivou, te da je kreiranje Lokalnog akcionog plana za mlade prepušteno omladinskim organizacijama, uz logističku i finansijsku podršku Grada. Međutim, tu se ne radi samo o njihovim pravima da budu neposredni donosioci odluka po pitanjima iz oblasti politike za mlade, naglašava gradonačelnik, već i o njihovoj odgovornosti za rezultate koje postignu.

- U nastupajućoj godini pokazaćemo da smo grad koji na najbolji način promoviše evropske vrednosti, koji je otvoren za nove, naprednije ideje i koji u mladima vidi pokretačku snagu za pozitivne promene koje će doprineti stvaranju humanijeg društva – zaključio je Miloš Vučević.

Novi Sad, 14. decembar 2018. godine