Čitaj mi

GALERIJA MATICE SRPSKE- PREDAVANJE O CARICI MARIJI TEREZIJI

PREDAVANJE o
CARICI MARIJI TEREZIJI I POLITICI HABZBURŠKE CARSKE UMETNOSTI
profesora Majkla Jonana

Poštovani,
u utorak, 19. jula 2011. godine u 20 časova u Galeriji Matice srpske (svečani salon), Trg galerija 1, Novi Sad, održaće se predavanje Carica Marija Terezija i politika habzburške carske umetnosti, Majkla Jonana (Michael Yonan), profesora istorije umetnosti na Univerzitetu Kolumbija u Misuriju, SAD.

Profesor Jonan, inače veliki zaljubljenik u Centralnu Evropu, svake godine neko vreme boravi u Beču gde nastavlja svoja istraživanja, ali je takođe zainteresovan i da se upozna sa nasleđem vezanim za dinastiju Habzburga koje postoji u našoj zemlji. S obzirom da je Galerija Matice srpske priredila u maju mesecu izložbu Strani portretisti XVIII i XIX veka u kolekciji Galerije Matice srpske, autorke dr Branke Kulić, na kojoj su, između ostalih, izloženi i portreti članova porodice Habzburga: carice Marije Terezije i cara Franca I Stefana, cara Josifa II i njegove supruge Izabele od Parme, koje je radio zvanični portretista carske porodice Jozef Hikel, ovo je prava prilika i povod da profesor Jonan u Galeriji, u okruženju ovih portreta, održi predavanje o carici Mariji Tereziji i politici habzburške carske umetnosti i predstavi istoimenu knjigu koja je objavljena 2011. godine.

„Ovo je najfascinantnija knjiga objavljena o Mariji Tereziji posle dugo, dugo vremena. Korisna je za svakoga koga interesuju Beč, Habzburgovci, odnosno, uopšte za odnos umetnosti i politike u XVIII veku. Majkl Jonan je neverovatno podsticajan istoričar i istoričar umetnosti Centralne Evrope.“ (Lari Vulf, Njujorški univerzitet).

„Između 1740. i 1780. carica Marija Terezija upravlja Habzburškim carstvom, višejezičnim konglomeratom država usmerenih ka Austriji. Iako su nedavna istorijska istraživanja istakla nasleđe Marije Terezije, ona je i dalje ostala potpuno isključena iz istorije umetnosti uprkos značajnoj ulozi u oblikovanju osamnaestovekovnog evropskog diplomatskog, umetničkog i kulturnog razvoja. U knjizi Carica Marija Terezija i politika habzburške carske umetnosti, Majkl Jonan istražuje ulogu koju materijalna kultura – slikarstvo, arhitektura, porcelan, vrtna skulptura i dekorativni predmeti - ima u formiranju monarhističkog identiteta ove istorijski značajne vladarke“.

NAPOMENA: Zbor adaptacije ulaznog hola ulaz u Galeriju Matice srpske je na službeni ulaz iz ulice Mike Antića.