Čitaj mi

KONFERENCIJA - Aktuelno stanje u kulturi Novog Sada

Sreda, 2. decembar 2009. godine
11.00 časova
Sala veća, Gradska kuća Trg slobode 1

Gradska uprava za kulturu održaće konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljeno aktuelno stanje u kulturi grada i najavljeni planovi za naredni period.

Na konferenciji će govoriti pomoćnik gradonačelnika Vladimir Kopicl, član Gradskog veća za kulturu Andrej Bursać i zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu Dejana Šranc.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Aktuelno stanje u kulturi Novog Sada

Iz budžeta grada Novog Sada za finansiranje kulture u 2009. godini izdvojeno je 897 120 394 dinara. Oko 60 posto ukupnih sredstava Gradske uprave za kulturu odlazi na finansiranje rada 11 ustanova čiji je osnivač grad i ove godine u te svrhe opredeljeno je 527 596 521 dinara. Grad Novi Sad, na godišnjem nivou, takođe finansira programe u oblasti kulture i umetnosti ustanova i organizacija prema kojima ne vrši osnivačka prava. Reč je o četrnaest takvih korisnika među kojima su Zmejeve dečje igre, Brankovo kolo, Egzit, Muzička omladina grada Novog Sada, Centar za kulturnu animaciju i drugi, a na taj način podržava se rad i pet organizacija lica sa posebnim potrebama.

Drugim zainteresovanim organizacijama i udruženjima Gradska uprava za kulturu omogućava da sa svojim projektima učestvuju na konkursima koji se raspisuju najmanje jednom godišnje. Postoje tri grupe konkursa koji pokrivaju oblasti kulture, izdavanja knjiga i časopisa i oblast informisanja, kojima se obezbeđuje rad javnih glasila na jezicima nacionalnih manjina i etničkih grupa kao i nesmetano korišćenje prava invalida, hendikepiranih lica i drugih lica sa posebnim potrebama - a u 2009. godini za njihovo finansiranje opredeljeno je 73 235 000 dinara. Odluku o izboru projekata kao i o visini sume kojom će svaki pojedinačno biti finansiran donosi stručna Komisija.

Uprkos ekonomskoj krizi, naporima grada, odnosno Gradske uprave za kulturu u proteklih godinu i po dana započeto je rešavanje važnih problema u ovoj oblasti. Na primer, rekonstrukcija Kulturnog centra po najvišim standardima svakako predstavlja projekat od kapitalnog značaja za kulturu Novog Sada. Za njegovu realizaciju bilo je neophodno obezbediti preko 100 miliona dinara, a kada bude završen Novosađani će dobiti najsavremeniji prostor za održavanje kulturno-umetničkih događaja i predstavljanje različitih sadržaja iz oblasti kulture.

Podjednako dobar primer je i izuzimanje „Arene“ iz procesa privatizacije, čime je najveći novosadski bioskop ostao u vlasništvu grada, pa će zahvaljujući ulaganju privatnog kapitala u njegovu revitalizaciju građani uskoro moći da gledaju filmove u najboljim, savremenim uslovima kako i zaslužuju.

Gradska uprava za kulturu nastaviće da sprovodi aktivnu kulturnu politiku, a poboljšanje uslova za rad kulturno umetničkih udruženja i organizacija, kao i otvaranje novih i revitalizacija postojećih prostora namenjenih kulturno umetničkim sadržajima, predstavljaće prioritetne aktivnosti u narednom periodu.

Utorak, 1. decembar 2009. godine