Čitaj mi

PRODUBLJIVANJE SARADNJE IZMEĐU NOVOG SADA I RIJEKE

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić primio je predstavnike Sveučilišta grada Rijeke kao i Univerziteta u Novom Sadu koji će danas potpisti Sporazum o naučnoj i kulturnoj saradnji. Tom prilikom gradonačelnik im je poželeo srdačnu dobrodošlicu naglasivši da Novi Sad teži razvijanju saradnje i prijateljskih odnosa sa Rijekom.

- Kada smo potpisali sporazum o prijateljskoj saradnji sa Rijekom, gradonačelnik Obersnel i ja dogovorili smo se da što pre iniciramo preduzimanje koraka za ostavrivanje konkretnih zajedničkih aktivnosti u vitalnim društvenim oblastima. Potpisivanje sporazuma između riječkog Sveučilišta i našeg univerziteta predstavlja upravo jedan takav korak koji će bolje povezati naše gradove – naglasio je gradonačelnik Pavličić.

Prof. dr sc Pero Lučin rektor Sveučilišta u Rijeci rekao je da saradnja sa univerzitetom u Novom Sadu traje već duže vreme, ali da se sada stiču uslovi za njeno produbljivanje. On je takođe istako da te dve ustanove imaju sličnu istoriju i probleme s kojima se suočavaju, te da je neophodno da zajednički promišljaju pozicioniranje Univerziteta kao strateškog činioca razvoja društva.

Prema rečima prof. dr Miroslava Veskovića jedan od zajedničkih zadataka dva univerziteta jeste pronalaženje adekvatnog mesta na mapi univerziteta regiona i Evrope, kao i definisanje oblasti po kojima bi bili prepoznatljivi kada je reč o kvalitetu obrazovnih programa.

Novi Sad, 27. jun 2011. godine