Čitaj mi

PREDAVANJA O ZDRAVLJU U MZ „IVO ANDRIĆ“

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj prisustvovao je predavanjima „Kako prepoznati bolest štitne žlezde“ i „Osteoporoza“ kojima se nastavlja projekat „Bolje sprečiti nego lečiti“, a koji organizuje Dom zdravlja Novi Sad pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo. Taj projekat pokrenut je 2010. godine u cilju promocije zdravog načina života (pravilna ishrana, fizička aktivnost, prestanak pušenja, upravljanje stresnim situacijama) kao i povećanja obuhvata stanovništva preventivnim pregledima i akcijama.

Takođe je održano i predavanje pod nazivom „Zajedno protiv depresije“ koje organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine u partnerstvu sa Klinikom za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine, Domom zdravlja „Novi Sad“, Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad i Centrom „Srce“, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

-Depresija je jedna od najčešćih bolesti današnjice. Ovo je početak reforme psisihijatrijske oblasti i treba da animira sve ljude da ukoliko prepoznaju simptome bolesti da se jave svom izabranom lekaru. Depresija ne bira godine, niti je njen uzrok samo siromaštvo, tranzicija ili loša ekonomska situacija - rekao je tom prilikom prof. dr Aleksandar Kiralj.

Cilj projekta „Zajedno protiv depresije“ je podizanje svesti građana o postojanju mogućnosti da se oboli od depresije, uspesima lečenja i posledicama nelečene depresije, ohrabrivanje građana sa psihičkim problemima da se jave izabranom lekaru, smanjivanje stigmatizacije obolelih od depresije.

Novi Sad, 8. jun 2011. godine