Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA „MALE URBANE CELINE“ U KULTURNOM CENTRU

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić svečano je otvorio izložbu „Male urbane celine“ koja predstavlja prikaz idejnih rešenja uređivanja mikrolokacija na teritoriji grada, a otvaranju su prisustvovali i članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine dr Jelena Atanacković-Jeličić i šef Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN prof. dr Darko Reba. Prezentaciju koncepta radova studenata propratili su i predstavnici kompanija Belarus, Viskofan, NIS, Energotehnika - Južna Bačka, Bulevar kompani, Stilos i mnogi drugi koji su pokazali interes za ulaganje u taj projekat.

- Arhitektonska urbanizacija dovela je do toga je kuća sve manje, a velikih stambenih objekata je sve više. Zato je izuzetno važno da velike betonske površine, međublokovske prostore i slično, ozelenimo i oplemenimo sadržajima koji će doprineti lepšem izgledu i prirodnijem ambijentu. S druge strane, u vremenu ubrzanog napretka nauke i tehnologije da bismo ispratili savremene standarde u pomoć smo pozvali mlade ljude, studente koji su osmislili zaista izvrsne male urbane celine - rekao je gradonačelnik Pavličić i pozvao sve kompanije da ulože u ove idejne projekte i doprinesu lepšem izgledu i razvoju zajednice u kojoj posluju.

- Zadovoljstvo mi je što su se na poziv Grada Novog Sada odazvali mnogobrojni studenti koji savremenim idejama žele da doprinesu lepoti i funkcionalnosti našeg grada. Nadam se da će investitori imati sluha za ideje mladih stručnjaka i da ćemo u budućnosti imati priliku da uživamo u nekom od uređenih delova grada baš na osnovu njihovih nacrta- rekla je dr Jelena Atanacković Jeličić.

Nakon ove izložbe, idejna rešenja uređivanja mikrolokacija na teritoriji Novog Sada u cilju stvaranja malih ambijentalnih celina sa rekonstruisanim zelenilom, novim urbanim mobilijarom i osvetljenjem, a koja su kreirali studenti Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, biće dostupna zainteresovanim investitorima putem kataloga.

Novi Sad, 6. jun 2011. godine