Čitaj mi

NOVI SAD OBELEŽIO SVETSKI DAN ZDRAVLJA

Povodom Svetskog dana zdravlja, a u organizaci Gradske uprave za zdravstvo, danas je na Trgu slobode održana akcija „Otvorena vrata Doma zdravlja“ a Zavod za hitnu medicinsku pomoć predstavio se projektima „Moje srce u tvojim rukama“ i „Minute koje život znače“ i lekari su građanima demonstrirali veštine i tehnike koje su potrebne za pružanje prve pomoći.

- Ovo su 53. otvorena vrata i do sada je pregledano više od 18000 građana, a samo danas oko 800 sugrađana. Razgovarajući sa ljudima primećujem da mnogi od njih nemaju toliko vremena da obave sve ove preglede u Domovima zdravlja, te im je ovo jedinstvena prilika. Danas, na svetski dan zdravlja, apelujem na naše sugrađane da svaki dan odvoje bar malo vremena, povedu malo računa o svom zdravlju jer njima će biti bolje, a mi ćemo imati manje posla – rekao je prof. dr Aleksandar Kiralj.

Zainteresovani građani, od 10 do 14 sati, besplatno su proveravali nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi, merili krvni pritisak, radili EKG monitoring, pregledali mladeže, proveravali gustinu kostiju i konsultovali se sa stomatolozima i timovima lekar-sestra.

U okviru obeležavanja Dana zdravlja član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandr Kiralj, prof. dr Vesna Milošević, prof. dr Marija Kulauzov i docent dr Gorana Ćosić predstavnice Instituta za javno zdravlje Vojvodine održali su i konferenciju za novinare o temi kojoj je Svetski dan zdravlja ove godine posvećen, a to je problem rezistencije bakterija na antimikrobne lekove. Tom prilikom naglašeno je da je evidentna nekontrolisana upotreba antibiotika, što je rezultiralo da ima sve manje antibiotika koji su svrsishodni, i zaključeno da je neophodno pokrenuti akciju kako bi se zaustavilo širenje antimikrobne rezistencije.

Svetski dan zdravlja obeležava se 7. aprila kao dan osnivanja SZO. Svake godine SZO bira ključni zdravstveni problem i ohrabruje ljude svih uzrasta da organizuju događaje koji naglašavaju značaj zdravstvenog pitanja.

Novi Sad, 7. april 2011. godine