Čitaj mi

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО ОШ ''БРАНКО РАДИЧЕВИЋ''

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Градског већа за образовање мр Владимир Јелић посетили су ОШ ''Бранко Радичевић'' где су са директором Александром Малетином разговарали о недавном случају вршњачког насиља у тој школи. Састанку су присуствовали и директор Центра за социјални рад Ненад Драшковић и руководилац групе за сузбијање малолетничке делинквенције ПУ у Новом Саду Далиборка Војводић-Томовић.

- Као родитељ и као грађанин шокиран сам немилим догађајима у ОШ ''Бранко Радичевић'', а као градоначелник сам данас овде како бих разговарао са директором и педагошко-психолошком службом. Тражио сам од директора да ме обавести до каквих сазнања су дошли и како је могуће да су се ови инциденти одвијали месецима, а да нико у школи, па ни родитељи, није реаговао. Деца изложена насиљу су ћутала о овим инцидентима из страха, а иако смо имали ситуацију да је једна ученица чак снимала инцидент који је потом објављен на друшвеним мрежама, ипак није показана никаква солидарност са жртвама. Надам се да се ово неће завршити само на једном статистичком броју и предмету, а очекујем хитан извештај школског одбора, директора, наставничког већа, психолошке службе, као и Центра за социјални рад који је већ заказао разговоре са родитељима, како оне деце која су била жртве насиља, тако и са родитељима деце која су осумњичена да су га починила. Град Нови Сад је много уложио у превентивне мере на пољу безебдности ученика, управо да нам се не би дешавали такви инциденти у школама. Ми смо прва локална самоуправа која је основала Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама, а велика средства из буџета смо издвајали за конкретне превентивне мере. Али на жалост, Град, као јединица локалне самоуправе, не може да мења понашање свих и не може да мења свест у друштву. Ми смо склони да окрећемо главу од непријатних ствари које се дешавају другима у нашем окружењу и све док се та свест не измени, дешаваће нам се овакве ствари. На свакоме од нас је да се запита шта да радимо како бисмо спречили овакве појаве, а то се односи не само на вршњачко, већ и на насиље над женама, на недолично и криминално понашање - рекао је градоначелник Милош Вучевић и замолио да се овој теми не приступа сензационалистички и да не буде политизације, јер је реч о веома деликатном питању.

Члан Градског већа за образовање мр Владимир Јелић је рекао да је Градска управа за образовање послала просветног инспектора да утврди чињенично стање и да провери да ли су све процедуре у вези са безбедношћу деце испоштоване, као и то да ли постоји одговорност наставника, педагошке службе и директора.

- Осим тога договорили смо се са школом да појача превентивне мере едукације деце и родитеља у вези са борбом против насиља. Неопходна је сарадња са родитељима да би се овакви случајеви спречили. Бојим се да у данашње време какве год мере да предузмемо овај проблем неће бити решен док се не укључе родитељи. Апелујем на њих да се јаве школи ако уоче ове проблеме, или да се јаве Координационом телу. Због исказаног неповерења и страха ученика да пријаве овај случај, школа ''Бранко Радичевић'' је омогућила ђацима да то анонимно учине, и надам се да ће и друге школе следити њихов пример – истакао је мр Владимир Јелић.

Директор школе Александар Малетин још једном је нагласио да је школа реаговала по свим прописима чим је случај пријављен и да су предузете мере да се насиље прекине, и да се деца, којој је сада потребна велика подршка, опораве. Он је такође истакао да школа редовно одржава родитељске састанке, да се баве темом вршњачког насиља и едукују децу о томе шта јесте вршњачко насиље и како да поступе у таквим случајевима.

Нови Сад, 23. март 2016. године