Čitaj mi

NASTAVAK IZGRADNJE SOMBORSKOG BULEVARA

Izgradnjom druge deonice bulevara, na potezu od Ulice Jožefa Atile do Ulice cara Dušana, u dužini od oko 790 metara nastavljaju se radovi na Somborskom bulevaru.

U delu bulevara od Jožefa Atile do kružne raskrsnice, koja će spojiti Bulevar Evrope i Somborski bulevar, izgradiće se dva kolovoza sa po dve saobraćajne trake u oba smera (širine po 3,50 metra), kao i razdelno ostrvo širine 4,50 metra. Kosi parkinzi će biti sa obe strane kolovoza, a posle svakog četvrtog parking mesta predviđen je prostor širine 1,60 m za sadnju drveća. Zeleni pojas između parkinga i biciklističkih staza širine je 1,25 m. Biciklističke staze širine 2 metra i trotoari širine 3 metra nalaziće se sa obe strane kolovoza. U raskrsnicama biće izgrađene niše za leva skretanja vozila i niše za BUS stajališta širine po 3 m. Odvodnjavanje atmosferskih voda sa svih saobraćajnih površina biće rešeno preko slivnika izvan kolovoza koji se vezuje na novu kanalizaciju.

Na ukrštanju Bulevara Evrope sa Somborskim bulevarom izgradiće se kružna raskrsnica. U samom krugu raskrsnice biće dve saobraćajne trake. Bulevar Evrope, od Braće Grulović do kružne raskrsnice, biće izgrađen u punom profilu, dva kolovoza sa po tri saobraćajne trake u dužini od 160 metara.

U cilju poboljšanja protoka saobraćaja, izvršiće se i rekonstrukcija dve raskrsnice i proširiti kolovoz u ulicama u zoni ovih raskrsnica. Raskrsnice koje će biti rekonstruisane su raskrsnica gde se ukrštaju ulice Cara Dušana i Ive Andrića sa Bulevarom cara Lazara, i raskrsnica ulica Heroja Pinkija i Ive Andrića.

Realizacijom ove investicije i izgradnjom velike kružne raskrsnice povezaće se Somborski bulevar, Bulevar Evrope, Ulica cara Dušana i Bulevar cara Lazara, čime će biti upotpunjena putna mreža i umnogome izmenjena slika grada. Kompletnim završetkom izgradnje Somborskog bulevara stvoriće se uslovi za rasterećenje saobraćaja na zapadnom ulazu u grad, smanjiće se gužve u Futoškoj, Jevrejskoj ulici kao i na Bulevaru Mihajla Pupina, brže će se povezati zapadni delovi grada sa Limanima, smanjiće se gužve u okolnim ulicama i ostvariti pretpostavke za razvoj Telepa i Adica. Izvođač radova je Put-invest doo, Sremska Kamenica, a vrednost investicije je 329.965.559 dinara.

novi sad, 1. avgusta 2011. godine