Čitaj mi

IZLOŽBA „OSLOBOĐEJE NOVOG SADA, 23. OKTOBRA 1944. GODINE“ OD DANAS U EĐŠEGU

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović otvorio je u Staroj streljani - Eđšeg izložbu „Oslobođenje Novog Sada, 23. oktobra 1944. godine“.  Izložbu su priredili Istorijski arhiv Grada Novog Sada, Muzej Vojvodine i Muzej Grada Novog Sada povodom obeležavanja 70 godina od oslobođenja Novog Sada i pobede nad fašizmom.

-Večeras u Staroj streljani – Eđšeg predstavljamo izložbu „Oslobođenje Novog Sada, 23. oktobra 1944. godine“ kojom obeležavamo veliki jubilej oslobođenja našeg grada. Zahvaljujući retkim fotografijama imamo priliku da vidimo kako je Novi Sad izgledao pre 70 godina, kada je oslobođen, ali i da se podsetimo naših predaka koji su se borili za slobodu i time nas zadužili – izjavio je Vanja Vučenović.

Izložba prikazuje tragične prizore rata kao što su bombardovanje Novog Sada i deportacija jevreja u logore smrti koja se dogodila u maju 1944. godine. Takođe, na fotografijama se mogu videti i događaji iz oktobra 1944. godine kada je posle višegodišnje okupacije sloboda konačno stigla u Novi Sad- narodne manifestacije, dolazak oslobodilačke vojske i zajedničko slavlje.

Tom prilikom, izveden je i kulturno-umetnički program, koji zbog vremenskih uslova nije mogao da bude održan 23. oktobra na Trgu slobode. U programu su nastupili glumci Željka Jelić, Predrag Momčilović i Miodrag Petrović, Novosadski kamerni hor, harmonikaš Dejan Škundrić i Omladinski pokret Srbije.

Novi Sad, 3. novembar 2014. godine