Čitaj mi

GRADONAČELNIK SA PREMIJERIMA SRBIJE I SLOVENIJE OBIŠAO ''KINESKU ČETVRT''

Gradonačelnik Miloš Vučević, zajedno sa premijerkom Republike Srbije Anom Brnabić i premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, koji su u Novom Sadu povodom zajedničke sednice dveju vlada, obišao je budući Kreativni disktrikt koji predstavlјa jedan od najvećih poduhvata u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Na mestu nekadašnje industrijske zone grada ''Kineske četvrti'' biće formiran još jedan gradski centar prvenstveno namenjen mladima, a prostori nekadašnjih industrijskih objekata postaće epicentri kulturnog i kreativnog stvaralaštva i preduzetništva.

- Promenićemo lice ovog dela grada, dobiće veoma važnu funkciju jer nam je namera da se tu kreira jedan održiv sistem koji će služiti svima onima sa kreativnim, umetničkim ali i poslovnim idejama. Sačuvaćemo naše industrijsko nasleđe obeležavanjem objekata budućeg Kreativnog distrikta, s tim da ćemo na jednom zapuštenom i potpuno neiskorišćenom prostoru stvoriti novu vrednost, i to će takođe turistički biti atraktivno. Pioniri smo u ovakvoj koncepciji i nadam se da će i drugi slediti naš primer, jer postoji mnogo toga u Srbiji što bi moglo da se prilagodi aktuelnom trenutku i iskoristi na potpuno nov način od čega društvo samo može imati koristi. Drago mi je što sa premijerkom naše zemlјe i slovenačkim premijerom danas možemo da obiđemo ''Kinesku četvrt'' i što se realizacija tog projekta odvija prema planiranoj dinamici – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević i izrazio veliku zahvalnost Republici Srbiji na ogromnoj podršci koju pruža Gradu Novom Sadu u realizaciji najvažnijih kapitalnih investicija.

Uređenje javnih površina ''Kineske četvrti'' obuhvata radove na izgradnji infrastrukture (vodovoda, kanalizacije, crpne stanice), saobraćajnih površina, javnog osvetlјenja, kao i hortikulturno uređenje i postavlјanje mobilijara i urbane opreme. Posao se izvodi u više faza s obzirom na kompleksnost lokaliteta, a i zbog sinhronizacije sa dinamikom radova na samim objektima kao i na ostaloj infrastrukturi koju će realizovati JKP ''Novosadska toplana'', ''Telekom'', JKP ''Informatika'' i EPS.

Prva faza radova obuhvata uređenje kompleksa nekadašnje fabrike ''Petar Drapšin''. Radovi su završeni u regulaciji Bulevara despota Stefana, ulici koja povezuje Bulevar despota Stefana sa pešačkom stazom na Keju i internim ulicama oko objekta br. 7 koji je predviđen za kulturnu stanicu. Druga faza radova je predviđena Programom uređenja građevinskog zemlјišta za 2019. godinu kroz nastavak radova na izgradnji parkinga sa pratećom infrastrukturom, a planirana je pešačko biciklistička veza sa kejom i postvalјanje urbanog mobilijara. Tokom ove godine izvršeno je rušenje objekata koje je koristila Mostogradnja.

Obilasku su takođe prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Fondacije ''Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture'' Nemanja Milenković.

Novi Sad, 17. decembar 2019. godine